U Srbiji i Makedoniji najsporije raste životni standard


Posmatrajući 11 zemalja u regionu Jugoistočne i Centralne
Evrope, Srbija sa 16.089 dolara ima veći BDP po stanovniku (računato po snazi kupovne moći) samo od Albanije, Bosne i Hercegovine i Makedonije.

Kako piše Danas, životni standard Rumuna je za 60 odsto veći nego u Srbiji, Hrvata 63 odsto, a Bugara 44 odsto. Poljaci imaju BDP po stanovniku skoro dvostruko veći nego stanovnici Srbije. Ono što je problem je što u poslednjih pet godina, mada to važi za celu prošlu deceniju, taj jaz između zemalja u regionu se povećava, umesto da se smanjuje.

U prethodnih pet godina, računajući i 2018. u kojoj će Srbija imati rast od 4,2 odsto, što je najveći godišnji rast u prethodnih 10 godina, standard građana Srbije je rastao najsporije u regionu, izuzimajući Makedoniju.

Prema podacima iz oktobarskog Svetskog ekonomskog pregleda MMF-a, BDP po glavi stanovnika meren paritetom kupovne moći u Srbiji je od 2014. do 2018. povećan za 19,2 odsto, dok je u svim drugim posmatranim zemljama on bio preko 20 odsto, a samo u Makedoniji manje od ovog - 15,2 procenta.

U regionu je po stopama rasta standarda građana prednjačila Rumunija sa povećanjem BDP po stanovniku od 31 odsto za pet godina i 46,5 odsto u poslednjih sedam godina.

izvor: Danas, agencije, foto: Ambro/freedigitalphotos.net

POPULARNO