U Srbiji filmove snimaju i Indijci


Filmadžije naredne godine mogu da računaju na deo od 900
miliona dinara subvencija. Toliko, prema predlogu budžeta za 2019. godine, sleduje podsticajima za proizvodnju audiovizuelnih dela. Ovo je jedna od stavki u državnoj kasi za koju je predviđeno više novca nego lani - konto je veći za 100 miliona dinara. Analize su pokazale da na dinar dodeljen kroz ovu meru, državi se vraća - devet.

Za korišćenje podsticajnih sredstava u oblasti audiovizuelne proizvodnje u toku 2018. godine podneto je više od 60 zahteva. Tada su budžetom bila namenjena sredstva u iznosu od 800 miliona dinara.

- U toku 2018. godine, zaključno sa oktobrom, izvršena je isplata u iznosu od 715,6 miliona dinara, po ukupno 62 zahteva podneta u toku 2017. i 2018. godine - kažu u Ministarstvu privrede. - Reč je o investitorima iz celog sveta, uključujući i domaće. Opredeljena sredstva za podsticaj za 2017. godinu iznosila su 400 miliona dinara. Tada je podneto 49 zahteva za dodelu podsticaja. Prema analizi Filmskog centra Srbije, po svim navedenim projektima, ukupan iznos utošenih sredstava na teritoriji Republike Srbije čini nešto više od 3,8 milijardi dinara.

Zahvljajući podsticajima, te godine su investitori u Srbiji radeći na igranom filmu uložili 2,24 milijarde dinara. Postprodukcija je potrošila nepunih 115 miliona dinara. Televizijske serije su koštale oko milijardu, a reklame nepunih 400 miliona dinara.

- Navedena analiza utrošenih sredstava za realizaciju audiovizuelnog dela predstavlja zbir budžeta svakog pojedinačnog projekta namenjenog za proizvodnju u Srbiji - objašnjavaju u Ministarstvu privrede. - Obezbeđena sredstva podsticaja za 2017. godinu, 400 miliona dinara, donela su oko 3,8 milijardi dinara investicija. Na uložen dinar podsticaja privreda Republike Srbije u 2017. godini prihodovala je više od devet dinara. Poređenja radi, u 2016. godini odnos podsticaja i investicija je bio jedan prema šest.

U Srbiji, od stranaca, najčešće snimaju Amerikanci. Tokom 2016. i 2017. godine najviše je uloženo od strane investitora iz SAD. Analize za 2018. godinu biće sačinjene na kraju budžetske godine, mada je već sada jasno da je porastao broj investicija iz Indije.

izvor: novosti.rs, agencije, foto: youtube.com

Novi Sad u indijskom filmu (VIDEO)

POPULARNO