Srbija neće imati predstavnika u Ligi Evrope - samo u trećem takmičenju?


UEFA od 2021. godine pokreće i treće evropsko takmičenje
klubova koje tek treba da dobije zvanično ime. Za sada ga zovu "Liga Evrope 2", ali praktično mogu da mu nadenu ime "Kup kupova" s obzirom da svi osvajači ovog trofeja igraju u njemu ili "Liga za siromašne", pošto o tome govori format takmičenja. Pobednik "EL 2" obezbeđuje plasman u Ligu Evrope naredne sezone, a da i ovo takmičenje služi za "vađenje onih jačih" kazuje format takmičenja jer se priključuju ekipe koje su ispale i iz Lige šampiona i iz Lige Evrope po raznim rundama, prenose Novosti.

Za Srbiju, koja je trenutno na 19. mestu liste UEFA, ovo znači da bi da sutra počinje ovo takmičenje imala tri predstavnika: pobednika kupa, drugoplasiranog i trećeplasiranog iz Superlige. U prevodu, ako ne preskočimo 16. mesto na listi država po koeficijentu nećemo imati predstavnika u LE već samo u ovom trećem takmičenju, sem možda eventualno šampiona zemlje. Sva tri srpska kluba počela bi takmičenje od drugog kola kvalifikacija.

A, ako Srbija uđe među top 15 po koeficijentu, što bi trebalo da bude prioritet već naredne godine, onda bismo u "LE 2" pored pobednika kupa imali i četvrtoplasiranu ekipu iz Superlige.

Drugoplasirani i trećeplasirani igrali bi kvalifikacije u Ligi Evrope.

izvor: novosti.rs, agencije, foto: Fotografije fudbalskih utakmica Jelena Grlić

POPULARNO