Radovi na deonici brze pruge - Tuneli kroz Frušku goru izazov za ruske stručnjake


Sredstvima ruskog državnog kredita u Srbiji je u okviru
modernizacije železnice obnovljeno i izgrađeno više od 250 kilometara pruge, a u toku su radovi na deonici brze pruge Beograd-Novi Sad u dužini od 44 kilometra koja prolazi kroz Frušku goru.

U Ruskim železnicama su za RTS rekli da su radovi na tunelima i vijaduktu najzahtevnija deonica pruge u Srbiji, a poseban građevinski poduhvat su tuneli kroz Frušku Goru koji imaju cevi dužine od 1,1 kilometar.

"Postoji niz problema tamo zato što idemo po terenu koji nije baš jednostavan, idemo obalom reke Dunav ali imamo probleme sa geologijom koje rešavamo zajedno sa ruskim stručnjacima. Na današnji dan je završeno 40 odsto ugovorenih radova i idemo nešto ispred plana", kaže Mansurbek Sultanov iz "RŽD internacional".

Ta ruska kompanija kao glavne podizvođače koristi domaće firme, a kako kažu, svima treba vremena da se uklope u standarde ali time naše firme stiču licencu da mogu i inostranstvu da se kandiduju za slične poslove.

Pored radova na pruzi Beograd-Novi Sad Rusi razmišljaju i o nastavku saradnje s našim železnicama.

"U pitanju je barska pruga i dispečerski centar, za upravljanje saobraćajem, projektna dokumentacija je napravljena. Što se tiče nastavka barske pruge mi smo već krenuli u razgovore, ali da vidim da usaglasimo sve parametre, a to je dobar razlog za nastavak naše priče", kaže Sultanov.

izvor: rts.rs, rtv.rs, agencije

POPULARNO