Radovi i celom dužinom Keja: Počela gradnja nove Glavne crpne stanice


Izgradnja nove Glavne crpne stanice (NGCS) počela je nedaleko
od postojeće Glavne crpne stanice 2 kod novog železničko-drumskog mosta, saznaje 021.rs.

Ovi radovi koštaju 860 miliona dinara bez PDV-a. Gradnjom nove Crpne stanice stvaraju se preduslovi da se u budućnosti u Petrovaradinu kod Rokovog potoka, kod nekadašnje fabrike "Pobeda", izgradi Centralni prečistač otpadnih voda i ugasi Glavna crpna stanica 1 u Radničkoj ulici.

U narednih 400 dana, konzorcijum firmi će graditi NGCS, a radovi će se osim kod novog mosta i postojeće dve crpne stanice, odvijati i celom dužinom Keja zbog postavljanja novog kolektora otpadnih voda.

Portparolka "Vodovoda i kanalizacije" Borislava Pejanović kaže za 021.rs da se radi o vrlo kompleksnoj investiciji i objektu kakav se zida jednom u 50 godina. Ona dodaje da je izgradnja NGCS preduslov kako bi Centralni prečistač otpadnih voda mogao da zadovolji potrebe grada koji ima više od 400.000 stanovnika.

"NGCS je ključni objekat, jer će u nju voditi svi slivovi sa bačke strane grada. Plan je da se sruši Crpna stanica u Radničkoj ulici i odatle sagradi kolektor do nove stanice", objašnjava portparolka ovog javno-komunalnog preduzeća.

Ona je dodala i da se trenutno mogu videti mašine i radnici kako kod novog železničko-drumskog mosta čiste teren i seku drveće, i napominje da se sve radi u koordianciji sa Gradskim zelenilom.

"Mladice su već izvađene u koordinaciji sa Gradskim zelenilom i biće zasađene na drugim lokacijama u gradu. Kada svi radovi budu završeni, plan je da se ova lokacija potpuno ozeleni", kaže Pejanović.

NGCS gradi konzorcijum firmi koje predvodi preduzeće "Energotehnika-Južna Bačka" iz Novog Sada, a čine ga još "Graditelj NS", "Tehnounion-Eksim" iz Sremske Kamenice, "Hydrovision" iz Beograda, "Indas" iz Novog Sada i "Gorenje projekt inženjering" iz Velenja u Sloveniji.

izvor: 021.rs, foto: NSinfo, ilustracija

POPULARNO