Otkrivene kasarne starije i od Petrovaradinske tvrđave - muzej na otvorenom Evropske prestonice kulture


Prilikom rekonstrukcije ulica u Petrovaradinu došlo je i do otkrića
objekata starijih i od tvrđave. Reč je o kasarnama s kraja 17. veka. Ove radove finansiraju Grad i Ministarstvo privrede, a odvijaju se pod stalnim nadzorom Zavoda za zaštitu spomenika kulture.

Direktor Zavoda za zaštitu spomenika, Siniša Jokić ne krije oduševljenje tim nalazištem i kaže da ih je najviše obradovalo to što su otkriveni temelji dve velike kasarne koje su ucrtane još na starim mapama iz kraja 17. i početka 18. veka.

"Te kasarne su zaista sjajne kao i sav ovaj arheološki materijal koji ovde vidimo, originalni pod, sve kolektore kanalizacije iz 18. veka. Tu smo našli i srednjovekovni grob devojke iz srednjovekovnog perioda kompletno sačuvan", kaže Jokić.

Ulice Prote Mihaldžića, Lisinskog i Vladimira Nazora pripadaju kulturno-istorijskoj celini Petrovaradinske tvrđave koja je pod zaštitom države. Taj deo podgrađa datira još iz druge polovine 18. veka, i nalazi se u sastavu vojno-civilnog kompleksa.

Tokom revitalizacije puteva na tom delu podgrađa, nakon prvih faza za obnovu kolovoza, radovi su stali dok arheolozi nisu istražili celo područje. Do sada je kompletno urađen deo ulice Vladimira Nazora, a završena su arheološka istraživanja i u drugom te ulice, kao i pešačke staze i ivičnjaci.

"Petrovaradinska tvrđava će imati nekoliko tačaka gde će se videti arheološka nalazišta na licu mesta, kako su bila u originalu. To će biti muzej na otvorenom da bi Novi Sad opravdao poziciju Evropske prestonice kulture", kaže Jokić.

Taj deo grada će uz radove na infrastrukturi, kao i na fasadama, zablistati punim sjajem 2021. godine, u vreme kada grad turiste dočekuje kao Evropska prestonica kulture.

izvor: rtv.rs, agencije, foto: NSinfo, ilustracija

POPULARNO