Osmislili pametni tepih i osvojili prvu nagradu - konvertuje energiju čovekovog hoda u električnu energiju


Studenti FTN-a osmislili su SmartWalk pametni tepih i osvojili
prvu nagradu na Nacionalnom takmičenju za najbolju studentsku ideju za 2018. godinu.

Željko Popović i Vladimir Vincan, studenti IV godine Energetike, elektronike i telekomunikacija - usmerenje Mikroračunarska elektronika – Fakulteta tehničkih nauka, pobednici su Nacionalnog takmičenja za najbolju studentsku ideju za 2018. godinu.

Ove godine na takmičenju, koje je održano u Naučno-tehnološkom parku Beograd 15. novembra, svoje ideje predstavilo je ukupno 10 timova - finalista sa sedam visoko obrazovnih ustanova u Srbiji. Svaki tim imao je sedam minuta da kroz pitch prezentaciju predstavi svoju ideju, i 3 minuta da odgovori na pitanja žirija.

ElektričariG3, kako su naši studenti nazvali svoj tim, osmislili su pametni tepih koji konvertuje mehaničku energiju čovekovog hoda u električnu energiju. Pored osnovne namene on bi služio i kao svojevrstan svetleći tepih (LED ekran - adresabilne LED trake) na kojem bi se mogle ispisivati razne reklamne poruke ili poruke navođenja ka izlazu u slučaju vanrednih situacija. Ovaj uređaj mogao bi se ugrađivati na ulaze u objekte u kojima postoji velika frekvencija prolaznika, kao i na šetališta, trgove, pa čak i privremeno postavljati na muzičkim festivalima kao što je Exit gde bi se zemljana podloga zamenila SmartWalk-om.

Željko i Vladimir za svoje rešenje dobili su i novčanu nagradu u iznosu od 150.000 dinara a u narednom periodu planiraju da realizuju prvi prototip pametnog tepiha i ugrade ga na ulazu u naš Fakultet.

Takmičenje za najbolju studentsku ideju je pokrenuto u okviru Erasmus+ projekta IF4TM – Institucionalni okvir za razvoj treće misije Univerziteta u Srbiji sa ciljem da promoviše preduzetničku kulturu u okviru studentske populacije, da im pomogne oko transfera inovativnih ideja u proizvode ili usluge na tržištu čime bi se poboljšao nacionalni socio-ekonomski ambijent, kao i da ih ohrabi i obezbedi im neophodno znanje i veštine za pokretanje sopstvenog biznisa.

izvor: rtv.rs, agencije, foto: Fakultet tehničkih nauka

POPULARNO