Odlazak radne snage u inostranstvo veliki problem


Izazovi tržišta rada i problemi privrede - teme su o kojima se
govorilo na konferenciji "U susret problemima zaposlenih i tržišta rada", koju organizuje pokrajinski socijalno-ekonomski savet. Odlazak radne snage u inostranstvo jedan je od ključnih problema istaknutih na Konferenciji čiji cilj je razmena iskustava zaposlenih u svim strukturama, pronalažanje rešenja, kao i uvođenje mera za poboljšanje stanja. Pre konferencije održana je prva zajednička sednica republičkog i pokrajinskog Socijalno-ekonomskog saveta posle petnaest godina.

Godišnja konferencija Pokrajinskog socijalno-ekonomskog saveta i socijalnih partnera pod nazivom "U susret problemima zaposlenih i tržišta rada" okupila je u pokrajinskoj Skupštini predstavnike republičkih i pokrajinskih organa vlasti, sindikata, lokalnih samouprava sa teritorije Vojvodine, filijala nacionalne službe za zapošljavanje, regionalnih razvojnih privrednih komora i agencija, inspekcija, fondova i zavoda, kao i članove republičkog i pokrajinskog socijalno-ekonomskog saveta, sa ciljem da se svestrano sagledaju savremeni izazovi tržišta rada.

Učesnici konferencije su razmatrali probleme privrede i zaposlenih, posebno nedostatak radne snage na tržištu, ,,odliv" kako nekvalifikovane, tako i kvalifikovane i visokoobrazovane radne snage, a izvedene su i ocene i predložene mere za poboljšanje postojećeg stanja. Okupljeni oko ovih značajnih socijalnih tema, prisutni su danas imali priliku da saznaju sve pojedinosti o aktuelnim ekonomskim i socijalnim pokazateljima u Srbiji i AP Vojvodini iz ugla sindikata, posmatrano kroz aspekt više indikatora, kao i o ambijentu u kome posluje domaća privreda sa aspekta poslodavaca u Vojvodini.

izvor: agencije, foto: ilustracija

Srednjoškolac održao lekciju svima - zašto 40.000 mladih ljudi odlazi svake godine (VIDEO)

POPULARNO