ODBIJEN PREDLOG: Skratiti radno vreme u Srbiji sa 8h na 6h


Da li Srbija može da ide u korak sa Evropom kada je u pitanju
dužina radnog vremena, pitanje je koje postavljaju naši radnici i gazde. Neretko se govori o tome da bi radni dan sa osam trebalo skratiti na šest časova, a zagovornici te teze smatraju da bi se na taj način povećala efikasnost zaposlenih. Sa druge strane, njeni protivnici ističu da to ujedno mora da znači i smanjenje plata. Manje radnih sati - tanja koverta.

Inicijativu za izmene Zakona o radu, kojima se radno vreme skraćuje na šest sati, podneo je Skupštini Srbije Pokret obnove Kraljevine Srbije. Kako navode, to čine po uzoru na neke evropske kraljevine. Prema njihovom mišljenju, na taj način bi se povećala produktivnost, a i radnici bi bili srećniji zbog činjenice da imaju više vremena za sebe i svoje porodice.

Narodni poslanik i predsednik POKS Žika Gojković objašnjava da bi se skraćenjem radnog vremena smanjio broj odlazaka na bolovanje, pa samim tim i troškovi poslodavca i države, a efikasnost na poslu i kvalitet usluge bi se povećali.

Prema mišljenju Dragoljuba Rajića iz Mreže za poslovnu podršku, uvođenje šestočasovnog radnog vremena je suluda ideja. On smatra da je to moguće samo u državama u kojima sistem može da nadomesti gubitke privredi i zaposlenima, prenose Novosti.

- Kada bi danas, na primer, privreda stala u Švedskoj i svi prestali da rade, oni bi mogli još 28 godina da žive istim standardom - tvrdi Rajić. - Oni mogu da skrate radno vreme jer su bogati. U Srbiji bi sa takvom merom zaposleni i njihove porodice gladovali.

Prema mišljenju poslodavaca, ukoliko bi se smanjilo radno vreme na šest časova bili bi primorani da zaposle dodatne radnike, što bi umanjilo zarade za 7.500 do 8.000 dinara. Za njih ovakav predlog nije realan, ne samo u Srbiji, nego ni u regionu.


Inicijativa za izmene Zakona o radu nije ni stigla do Ministarstva rada, jer su poslanici odbili da je uvrste u dnevni red. Samo pet narodnih predstavnika je glasalo za to da se o ovoj inicijativi raspravlja. Žika Gojković, predsednik POKS, kaže da je to deo programa ove partije i da oni od predloga neće odustati.

izvor: novosti.rs, agencije, foto: NSinfo

Skratiti radno vreme u Srbiji sa 8h na 6h - Traže izmenu zakona

POPULARNO