Obnavljanje zgrada u centru Novog Sada - radovi na Trgu slobode


Pored fasada u predgrađu Petrovaradina, ove godine počelo je i
obnavljanje zgrada u centru Novog Sada. Kako je ranije izjavio direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture Siniša Jokić, pored novca za podgrađe, izdvojeno je još 50 miliona dinara za sanaciju fasada u Novom Sadu.

Radovi koji su počeli 12. novembra na Trgu slobode, na objektu broj 4, još uvek su u toku, a do sada je izvođač “NPN gradnja” doo Novi Sad sanirao malterski sloj fasade prema Trgu slobode, kao i ugao trga i Ulice Modene.

- Ovaj objekat na Trgu slobode deo je prostorno kulturno-istorijske celine starog jezgra Novog Sada, koji je za kulturno dobro utvrđeno pre deset godina - podseća Siniša Jokić, prenosi Dnevnik.

- Objekat je izgrađen u prvoj deceniji 20. veka u stilu secesije, a zgrada se nekada nalazila u uličnom nizu, gde se levom stranom graničila sa kućom u kojoj se dugo nalazila Matica srpska. Nakon rušenja pomenute zgrade zbog otvaranja ulice, današnji objekat broj 4 na Trgu, našao se na novoformiranom uglu kada je kuća znatno promenila izgled. Tom prilikom uklonjena je sva dekoracija, zidno platno malterisano je ravno, dok je novonastali enterijer maksimalno bio prilagođen potrebama stanara i korisnika.

Brojne intervencije u enterijeru objekta nisu dozvolile vraćanje izgleda u prvobitno stanje.

- Za aktuelne radove predviđen je rok od 90 dana, a obuhvataju: zidarske, limarske, stolarske, bravarske, izolaterske, keramičke i molersko-farbarske - kaže Jokić, uz napomenu da je projekat uradio Zavod za zaštitu spomenika kulture grada, sa saradnicom i arhitektom-konzervatorom Natašom Šajin, koja je zadužena za konzervatorski i stručni nadzor.

Prema njegovim rečima novac za izvođenje radova obezbedio je Grad Novi Sad, čija je vrednost bez PDV-a 5.338,790 dinara, a sa PDV-om 6.406,548 dinara.

izvor: dnevnik.rs, agencije, foto: TONS

POPULARNO