Novi zakon: Još lakše do posla u Nemačkoj - nedostaje 1,2 miliona stručnih radnika


Nemačka vlada usvojila je zakon o useljavanju kvalifikovane
radne snage koji bi od 2020. trebalo da omogući zapošljavanje takvih radnika i iz zemalja koje nisu članice Evropske unije.

Nemačkoj su potrebni stručni radnici, potrebni su joj radnici iz inostranstva, rekao je nakon sednice kabineta ministar unutarnjih poslova Horst Sihofer (CSU).

Ministri ekonomije i rada, Petar Altmejer (CDU) i Hubertus Hejl (SPD) su pohvalili novi zakon ocenjujući da će on omogućiti pravedne šanse i jasna pravila u politici useljavanja kvalifikovane radne snage.

Altmejr je rekao kako se radi o istorijskom trenutku u kojem je Nemačka promenila način razmišljanja kada je u pitanju useljavanje.

"Mi iza sebe ostavljamo ideološku raspravu o useljavanju koja je trajala 30 godina", rekao je ministar rada aludirajući na dugogodišnje odbijanje političkih faktora u Nemačkoj da proglase državu useljenčkom.

Ministar rada je primetio da demografske promene i digitalizacija stavljaju nemačku ekonomiju pred veliki izazov, te da joj već sada nedostaje oko 1,2 miliona stručnih radnika.

On je naglasio da su uslovi za useljavanje i dalje visoki, pa će tako, na primer, uz stručnu dokvalifikaciju, od presudne važnosti biti i poznavanje nemačkog jezika.

Jedna od najvažnijih novina za buduće useljenike je ukidanje pravila po kojem strani radnik može biti zaposlen jedino ako poslodavac dokaže da za popunjavanje tog radnog mesta nije pronašao adekvatnog radnika iz Nemačke ili Evropske unije.

Prema novom zakonu gradovi i opštine imaju pravo u budućnosti da reaguju na kretanja na tržištu rada i shodno potrebama menjaju kriterijume za zapošljavanje radnika koji ne dolaze iz Evropske unije.

izvor: Tanjug, agencije, foto: khongkitwiriyachan/freedigitalphotos.net

POPULARNO