Novi red vožnje na prugama


Stupio je na snagu novi red vožnje na srpskim prugama i važiće
do 14. decembra naredne godine, saopštila je "Infrastruktura železnice Srbije".

U putničkom železničkom saobraćaju od danas svakodnevno će na srpskim prugama saobraćati ukupno 400 vozova, od čega 24 međunarodna i pogranična, 239 daljinskih i lokalnih u unutrašnjem saobraćaju, 134 BG voza i tri agencijska.

Jedini operater u putničkom saobraćaju je železnička kompanija "Srbija Voz".

U teretnom saobraćaju na prugama "Infrastrukture železnice Srbije" u narednih godinu dana biće ukupno pet prevoznika, što je za dva više nego prošle godine, a veći broj operatera čeka na dobijanje dozvola i trasa za organizaciju robnog železničkog transporta.

"U novi red vožnje ušli smo sa oko 721 kilometrom pruga, na kojima je moguća brzina vozova između 100 i 120 kilometara na sat. U odnosu na prethodni red vožnje, povećali smo i osovinsko opterećenje na prugama Ruma-Šabac-Brasina, Novi Sad - Zrenjanin i Požarevac - Majdanpek - Prahovo Pristanište", piše u saopštenju.

Kao najznačajnije ističe se da je jedinoj deonici Koridora 10, gde je osovinsko opterećenje bilo 20 tona po osovini Resnik - Mladenovac - Velika Plana, osovinsko opterećenje povećano na 22,5 tona po osovini.

"Zahvaljujući projektima izgradnje i modernizacije srpskih železnica u proteklih pet, šest godina, mi danas na srpskim prugama imamo oko 40 deonica na kojima naši vozovi mogu da razviju maksimalnu brzinu između 100 i 120 kilometara na sat", izjavio je generalni direktor "Infrastrukture železnice Srbije" Miroljub Jevtić, koji je tokom noći prelaska na novi železnički red vožnje obišao železničke čvorove Subotica, Novi Sad i Beograd.

Tako po novom redu vožnje brzinama između 100 i 120 kilometara na sat vozovi mogu da saobraćaju, pored ostalog, i na deonicama pruga između Batajnice i Šida, na niškoj i barskoj pruzi, na pruzi Pančevački most - Pančevo Glavna, ali i na prugama Pirot - Dimitrovgrad, Futog - Odžaci, Karavukovo - Bogojevo i Kraljevo - Čačak.

Tokom naredne godine, kako se navodi, biće nastavljeni radovi na izgradnji pruge za velike brzine između Beograda i Novog Sada.

izvor: Tanjug, agencije, foto: NSinfo

POPULARNO