Nemci najviše računaju na naše radnike - odlazi još 200.000 stanovnika, Srbija traži rešenje


Novim zakonom o iseljavanju Nemačka se sprema da od 2020.
godine prihvata i lakše zapošljava radnike iz drugih država, čak i onih van granica Evropske unije.

Nacionalna služba za zapošljavanje Srbije i Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju - GIZ već su raspisali prvi konkurs.

Priznali, i to napismeno u zakonu, da do sada nisu bili dovoljno uspešni u dovođenju kvalifikovane radne snage iz trećih zemalja i zato od sada "wiellkommen". Nemci ne bi da njihovi prejaki ekonomski mišići oslabe, a na raspolaganju imaju sve stariju populaciju i sve manje nezaposlenih, pa je uvoz radnika logično rešenje.

Iz Srbije odlazi čitav grad: Država sprema odgovor - na masovni odlazak radnika


"Istorijski trenutak. Mi iza sebe ostavljamo ideološku raspravu o useljavanju koja traje 30 godina“, rekao je nemački ministar ekonomije Petar Altmajer.

"To vam, zapravo, sve govori, takve su i reakcije. Jedna strana, koja je više za doseljavanje i Nemačku vidi kao multikulturalnu zemlju, kaže da ovo nije dovoljno, da je truli kompromis. Druga strana, koja bi pak da ograniči doseljavanje, isto kaže da je ovo loš potez. Ko je najzadovoljniji ovim razvojem događaja? Pa najzadovoljnija je privreda“, kaže Nemanja Rujević, novinar Dojče velea.

Zbog toga što im nedostaje 1,2 miliona radnika Nemci ukidaju pravilo po kojem strani radnik može biti zaposlen jedino ako poslodavac dokaže da za popunjavanje tog radnog mesta nije pronašao radnika iz Nemačke ili Evropske unije. Otvara se i mogućnost dolaska na šestomesečnu potragu za poslom, a promena je i da odbijeni za azil mogu da ostanu ako skupe 18 radnih meseci.

Nemci najviše računaju na useljavanje sa zapadnog Balkana.

izvor: agencije, foto: nateemee/freedigitalphotos.net

Iz Srbije odlazi čitav grad: Država sprema odgovor - na masovni odlazak radnika

POPULARNO