Naš Amazon - Nadomak Novog Sada nalaze se oaze mira, kanali, bare, jezera...


Specijalni rezervat prirode „Koviljsko-petrovaradinski rit”, koji
se prostire na površini od gotovo 6.000 hektara na rubu Novog Sada, neguje i čuva bogatu floru i faunu među brojnim ostrvima, adama, barama, rukavcima, meandrima...

Usled ubrzanog gradskog života često zaboravimo da nadomak Novog Sada imamo oaze mira u kojoj možemo da „napunimo baterije”. Šta je to što nas sprečava da uživamo u svemu tome?

– Ovaj rezervat je jedan od retko očuvanih ritskih kompleksa u Srbiji i, pored Gornjeg Podunavlja, „Koviljsko-petrovaradinski rit” je sledeći po veličini – navodi za Dnevnik šef Šumske uprave Kovilj Dušan Igić.

– Nema mnogo ritova u toku Dunava, dok je u Mađarskoj gotovo sve isušeno. Stoga imamo međunarodni status i spadamo pod tri šumske uprave – Begeč, Kovilj i Titel, s tim što najveći deo pripada našoj, koviljskoj upravi.

Upravo zbog toga što je jedan od poslednjih očuvanih barskih eko-sistema, SRP „Koviljsko-petrovaradinski rit” je važno mrestilište za sve vrste riba, kojih na tom području ima 26, od kojih je balavac među strogo zaštićenim.

– Jedan od problema rezervata, odnosno faktora ugrožavanja, jesu promene režima površinskih i podzemnih voda – ukazuje Igić, i dodaje da već četiri godine nemaju visoku vodu, a ona im mnogo znači. – Visoke vode hrane, bude veći priliv riba i organske materije, a potrebna nam je bar na svake dve godine. Jer, čim voda duže stoji, barski eko-sistem propada zbog manjka kiseonika, dolazi do zarastanja i zamuljivanja, prenosi Dnevnik.

izvor: dnevnik.rs, agencije, foto: ilustracija