Na osnovu standarda Evrope - pošumljenost Vojvodine treba da se uveća više nego duplo


JP “Vojvodinašume” će u novoj sezoni pošumljavanja, od jeseni
2018. do proleća 2019. godine, obnoviti šume na površini od 1.450 hektara, a nove šume podići na oko 95 hektara.

Međutim, za Vojvodinu, koja važi za jednu od najobešumljenjih regiona u Evropi - i to je malo.
Na osnovu standarda razvijenih zemalja Evrope, pošumljenost Vojvodine bi sa sadašnjih 140.380 hektara (što je svega 6,5 posto) trebalo da se uveća više nego duplo. Prostornim planom AP Vojvodine definisana je potreba za podizanjem  još  oko 140.000 hektara novih šuma, međutim realizacija ovog plana je dugoročna.  Osim toga, u sistemu JP “Vojvodinašume”,  gotovo da i  nema slobodnih površina  za pošumljavanje, pa je neophodno da se u ovaj plan uključe svi društveni subjekti na teritoriji AP Vojvodine, počevši od lokalnih samouprava.

Ovi faktori su ključni:


Odbrana od vetra i snega

Razvojem industrije, poljoprivrede i putne mreže, Vojvodina je od zemlje šuma postala vrlo siromašna vegetacijom. Nažalost, razvoj na jednoj strani donosi negativne posledice na drugoj strani, a univerzalno rešenje ne postoji.  Zbog toga što nema šume da uspori  snagu vetra, saobraćajnice su zimi često zatrpane snežnim nanosima, a svedoci smo i da su čitava naselja tada bila nedostupna.
Odbrana od poplava

Šume imaju ogroman kapacitet prihvata i filtriranja vode, pa su od neprocenjivog značaja kod regulacije poplava.

Poplavni talas usporava svoje kretanje kada naiđe na šumu, što koriste sve razvijene zemlje kao efikasno rešenje u upravljanju poplavom, kako bi se moguće štete svele na što manju meru.
Neravnomerna raspoređenost šuma po okruzima

Najviše šuma ima u Sremu, a najmanje u Banatu. Problem obešumljenosti Vojvodine, ne bi bio tako akutan da su šume ravnomernije raspoređene. Preko 90% svih šuma, nalazi se u uskom pojasu: Posavlja, Podunavlja i Potisja, zatim na području Fruške gore, Vršačkog brega, Deliblatske i Subotičke peščare, dok je svega 10% šuma razbacano na prostoru od oko 2.000.000 hektara, tako da je prema podacima iz Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu u čak 14  opština procenat pošumljenosti manji od 1%.

izvor: NSTV, agencije, foto: NSinfo

POPULARNO