Možemo se porediti s proizvođačima u Evropi - Begečka šargarepa proizvod sa zaštićenim geografskim poreklom


Srbija može da se ponosi posebnim proizvodima sa zaštićenim
geografskim poreklom kojima raspolaže, a kao jedan od brendova ističe se i Begečka šargarepa.

Zbog specifičnih karakteristika i kvaliteta, postala je prepoznatljiva na tržištu, omogućivši da potrošači dođu do kvalitetnijeg proizvoda.

 Pre svega bih istakao da prvo i osnovno morate da budete vođeni iskrenom ljubavlju prema ovom poslu da biste u tome uspeli. To je osnovni stimulans koji rezultira pravim prvoklasnim proizvodom – rekao je za Dnevnik poljoprivredni proizvođač šargarepe iz Begeča, Đorđe Pavkov. – Drugo, naša tehnologija proizvodnje može se reći da je na visokom nivou, te se možemo slobodno porediti s proizvođačima u Evropi. Naši prinosi i naš kvalitet su u samom vrhu.

Kako je dodao sagovornik Dnevnika, osim glavnog pokretača – ljubavi, za vrhunsku šargarepu zaslužna je i kombinacija zemljišta i agroekoloških uslova koji vladaju u podneblju Vojvodine.

– Možemo da se pohvalimo dobrim, nezagađenim zemljištem visokog kvaliteta, a sam geografski položaj Vojvodine daje povoljne uslove za rast i razvoj poljoprivrednog proizvoda koji postaje prepoznatljiv u čitavoj Evropi – kaže Pavkov. – Količina svetlosti i Sunčeve energije na ovom području doprinose da šargarepa sadrži veći procenat šećera.

Kako kaže, generalno čitava proizvodnja ima opšti pristup. Kvalitet se pravi od prve osnovne obrade oranjem.

izvor: dnevnik.rs, agencije, foto: ilustracija