Mnogo više od muzike - Kako je Jugoslavija slušala rokenrol


Kako je prva jugoslovenska rok emisija uticala na slušaoce
i domaću muzičku scenu.

Ako ste krajem 1960-tih i ranih 1970-tih živeli u Jugoslaviji i žudeli da čujete novu muziku, i to onu još uvek ne tako prisutnu na prostorima koje su na Zapadu nazivali "iza Gvozdene zavese", svakog ponedeljka biste, nešto pre osam uveče, uključili prvi program Radio Beograda.

Kada bi se sa zvučnika čula bas deonica pesme Down on the corner grupe Creedence Clearwater Revival, slušaoci su znali da počinje Veče uz radio, prva radijska emisija posvećena rokenrol muzici u Jugoslaviji.

"Za ono doba, to je bio dvosatni internet u sedam dana", kaže za BBC Petar Janjatović, muzički novinar koji je zajedno sa kolegom Pecom Popovićem i urednikom - pokojnim Nikolom Karaklajićem, pripremao ovu emisiju.

Ono što je u to vreme ljubiteljima muzike značio Radio Luksemburg ili muzički program BBC-ja, to je domaćim slušaocima bila emisija Veče uz radio.

Urednik Nikola Karaklajić je kroz emisiju otvorio vrata velikom broju domaćih bendova.

"Nikola je omogućio snimanje pesme Čudna šuma YU grupe na Radio Beogradu", priča Janjatović.

Karaklajić je povezao bend sa Draganom Nedimovićem, koji je tekst za Čudnu šumu napisao upravo u stanu u Beogradu.

"Svaki put kada je čujem na radiju, počnem da se smejem i zamišljam u kojoj sobi je napisao koji deo", kaže Janjatović.

U stanu u soliteru na Južnom bulevaru sada se nalazi predstavništvo izdavačke kuće Dallas Records, čiji je Janjatović direktor.

A rad sa YUgrupom je samo "sitnica", jedan od mnogih bisera koji se vezuje za emisiju Veče uz radio i doprinos Nikole Karaklajića i njegovih saradnika.

Pročitajte više>> izvor: BBC, b92.net, agencije, foto: araelf/freedigitalphotos.net