Manje pirotehnike na ulicama - Stroge kazne, pojačane kontrole...


“Samo punoletno lice ili roditelj ili staratelj ili deda baba dođu
ili klinci čak, dovedu nekog sa ulice. Čiko hajde da mi kupiš i naravno isto to roditelji rade. Kupe izađu ispred i daju detetu u ruke”, rekao je za RTV prodavac Ljubomir Šimić.

Prema rečima nadležnih, situacija je danas bolja u odnosu na raniji period, jer tržisna inspekcija kontroliše prodaju pirotehničkih sredstava.

“Raniije kontrole su pokazale da prometnici pirotehtickih sredstva koji su registrovani su ustrijili promet tih sredstava i uskladu sa zakonom vrse promet. Imaju i evidenciju i imaju deklarisane proizvode na pirotehnickim sredsdtvima i nismo utrvrdili da prodaju maloletnim licima”, izjavila je Snežana Lučić, šefica Odseka za kontrolu prometat robe.

Za ilegalnu prodaju pirotehnike kazne se kreću od 50 do 500 hiljada dinara, a uz to se i oduzima zaplenjena roba. Međutim, ukoliko se iz registrovanih mesta za ove namene proda nešto maloletnicima, tu su kazne za pravno lice od 300 hiljada do 2 miliona dinara. Iz tržišne inspekcije ističu i to da se uoči praznika planiraju pojačane kontrole.

izvor: rtv.rs, agencije, foto: ilustracija

Stroge kazne: Zabrana upotrebe pirotehnike - prvi doček na kom se ovi propisi primenjuju

POPULARNO