Lidl za samo dva meseca uzrdmao tržište maloprodaje - cene moraju da padaju


Evropska banka za obnovu i razvoj procenila je da je dolazak
nemačkog Lidla na tržište Srbije samo početak i da u narednom periodu sasvim sigurno možemo da očekujemo modernizaciju maloprodaje i to uglavnom kroz akvizicije i nove investicije.

Šef agrosektora EBRD-a  jugosistočne Evrope Miljan Ždrale objašnjava da je to predvidivo jer se na tržištu Srbije više od 50 odsto male trgovine odvija kroz neformalni tradicionalni sektor, prenosi Dnevnik.

- Razvoj moderne maloprodaje, uz poštovanje tržišnih standarda poslovanja, koji se primenjuju u razvijenim zemljama EU, može doneti benefite za kompletan vrednostni sistem u tom sektoru. Od dobavljača, primarne proizvodnje preko logistike i prehrambene industrije– ocenio je Ždrale.

Ukoliko su njegove prognoze tačne tržište maloprodaje u Srbiji nastaviće da se trese. Jer, Lidl je za samo dva meseca uzrdmao tržište maloprodaje, otrgnuvši u prvom momentu od najvećih trgovinskih lanaca u zemlji od tri do četiri odsto učešća. Procene Komisije za zaštitu konkurencije, koja je uradila ospežno istraživanje maloprodaje, bile su proletos da će Lidl vrlo brzo uzeti do sedam odsto tržišta i tako smanjiti učešće vodećih lanaca “Deleza” koji je 2016. učestovao sa 21 odsto i “Merkatora”, u čijem sastavu su IDEA i Roda, koji je imao 16 odsto .

S druge strane, procene kompanije “Nielsen Adriatic” o trenudu u ovoj godini koji je rezultat sprovedenog istraživanja su da je vrednosna prodaja vodećih proizvođača u objektima koji se nalaze u blizini Lidlovih objekata u oktobru opala za 9,42 odsto u odnosu na isti mesec prethodne godine, prenosi Dnevnik.

izvor: dnevnik.rs, foto: facebook.com/lidlsrbija

POPULARNO