Komunalna preduzeća u Srbiji suočavaju se s nedostatkom radne snage


Mnoga komunalna preduzeća u Srbiji suočavaju se s nedostatkom
radne snage, što se naročito vidi u onim koja se bave gradskim i prigradskim prevozom, zbog nedostatka vozača.

Kako je ukazao sekretar Udruženja za komunalne delatnosti u Privrednoj komori Srbije Dalibor Joknić, proces "pravljenja" vozača autobusa je prilično dug, prenosi Dnevnik.

"Ne možete čarobnim štapićem da uradite prekvalifikaciju za mesec do dva i imate gotovog vozača, jer je to proces od dve do tri godine, a posebno što postoji godina starosti koju vozač mora da zadovolji", dodao je on.

To je samo jedan od problema s kojim se susreću komunalna preduzeća u Srbiji, čulo se na prvom godišnjem skupu predstavnika komunalnih delatnosti u PKS. Komunalci su složni u oceni da su komunlana preduzeća "kičma" svake opštine i da se problemi, koji su evidentni, moraju što pre rešavati, jer je teško zamisliti da neki grad bude nekoliko dana bez vode ili odnošenja smeća.

"Srbija ima odliv radne snage u komunalnim preduzećima po više faktora, pre svega zbog odlaska mladih u inostranstvo, a starijih u penziju, zatim što zbog državnih uredbi postoji zabrana zapošljavanja, koja, šire gledano, predstavlja problem komunalnim delatnostima, a i zbog toga što mladi izbegavaju da rade u komunalnim preduzećima", smatra Joknić.

izvor: dnevnik.rs, agencije, foto: NSinfo

POPULARNO