Klizanje se u Novom Sadu od kraja 19. veka: "Pravi balovi na ledu"


Prema zapisima klizanje se u našem gradu upražnjava od kraja
19. veka i to kao vid rekreacije i razonode. Ipak, u 20. veku, povremeno je imala i sportski karakter.

Hroničar i publicista Zoran Knežev kaže za Dnevnik da su pred kraj 19. veka inicjiativu za osnivanje klizačkog društva dali članovi Veslačkog kluba “Danubius” i Streljačke družine.

Tako je 1893. godine osnovano je Tociljarsko društvo, a prvo „veštačko“ klizalište napravljeno je u dvorištu Streljane, današnjeg dvorca Eđšeg, koje je za kratko vreme steklo veliku popularnost među građanima.

Bili su to pravi balovi na ledu, kaže Knežev.

Kako dodaje, dame i gospoda su klizalište posećivali mahom u večernjim satima kada se puštala prigodna muzika, a često su organizovane revije na ledu.

Između dva svetska rata ljubitelji leda preselili su se u Dunavski park, preko puta Sokolskog doma, gde su teniski tereni tokom zime pretvarani u klizalište. Može se naići na podatak da je pred Drugi svetski rat tu održano srednjoškolsko prvenstvo Novog Sada u brznom klizanju, dok su takmičenja u tom sportu održavana na Telepskom dunavcu i Kanalu.

Popularna novosadska „klizališta“ bila su na spustu Bulevara s mosta, koji je u to vreme bio strmiji i kraći, u „rupi“ preko puta zgrade Pokrajinske vlade i nekadašnje OŠ „Žarko Zrenjanin“ ili na drugom kraju Banovine, gde je šezdesetih godina 20. veka izgrađena zgrada poznata po kafeu „Bulevar“. Ipak sredinom pedesetih godina prošlog veka najposećenije je bilo klizalište u Dunavskom parku, kaže Knežev za Dnevnik.

izvor: dnevnik.rs, foto: ilustracija, Stare fotografije Novog Sada