Jugovićevo novo novo naselje - Bezbednjaci do stana za 100 evra mesečno


Bezbednjaci sa nerešenim stambenim pitanjem moći će nove
kvadrate iz jeftine državne gradnje da kupe i dinarskim kreditom. Kako Novosti saznaju, zajmovi za pripadnike snaga bezbednosti podrazumevaće obavezno učešće od 10 odsto, otplatu do najviše 30 godina, dok će cena zavisiti da li će se opredeliti za dinarski ili kredit vezan za evre.

U svakom slučaju, cena kvadrata neće prelaziti 550 evra sa PDV, koliko će iznositi najviša cena u Beogradu.

U kojim bankama će sve moći da podignu ove kredite, još nije poznato. Izvesno je samo da će to sigurno moći da učine u Poštanskoj štedionici, koja učestvuje u ovom državnom projektu jeftine stanogradnje i to kroz projektno finansiranje.

Plan države je da se izgradi ukupno 8.086 stanova, i to u sedam gradova: Vranju, Nišu, Kraljevu, Sremskoj Mitrovici, Kragujevcu, Novom Sadu i Beogradu. Najjeftiniji kvadrat biće u Vranju, 300 evra, a najskuplji u Beogradu - 500 evra. U ostalim gradovima cena će biti 450 evra po kvadratu. Na sve ove iznose treba dodati PDV od 10 odsto.

- Kamatna stopa biće kombinacija fiksnog dela od dva odsto i promenljive kamate na dinare, ili na evro, u zavisnosti za šta se opredeli dužnik - navodi izvor Novosti.

Trenutno stopa šestomesečnog belibora na dinare iznosi 3,13 odsto, pa bi kamatna stopa tako bila 5,13 procenata. Dok je šestomesečni euribor na evre trenutno negativan, i iznosi -0,257 odsto, pa bi zbir fiksnog dela od dva procenta i ove stope bio konačnih 1,74 odsto. Međutim, zbog dodatnih troškova koje sa sobom donosi svaki stambeni kredit - osiguranje kod Nacionalne korporacije, izveštaj Kreditnog biroa, troškove menica, procene vrednosti nekretnine koja se kupuje... prava, efektivna kamatna stopa će u oba slučaja biti nešto viša, ali svakako neće premašivati 5,5 odsto kod dinarskih i 2,5 odsto kod kredita u evrima.

- Tako će, na primer, stan vredan oko 30.000 evra podrazumevati učešće u gotovini od 3.000 evra i ratu od oko 100 evra mesečno, odnosno, od oko 17.000 dinara ukoliko je reč o dinarskom kreditu - navodi sagovornik Novosti.

U Novom Sadu će biti ukupno 2.051 stan na lokaciji Jugovićevo.

izvor: novosti.rs, agencije, foto: ilustracija, Građevinska direkcija Srbije, Zemunske kapije

POPULARNO