Gosti i iz Indije, Brazila, Argentine, s Filipina... Novi Sad sve privlačnija turistička destinacija


Po podacima Republičkog zavoda za statistiku, u Novom Sadu
je u periodu januar–oktobar boravilo 179.379 turista, što predstavlja porast od 8,4 odsto u odnosu na isti period prethodne godine.

Od toga je stranih turista bilo 116.739, što je porast od 14,4 odsto. Po istom izvoru, u periodu januar–oktobar 2018. godine ukupno je ostvareno 379.591 noćenje. Broj noćenja turista je tokom prvih deset meseci ove godine premašen u odnosu na prethodnu, kada je iznosio 367.569, napominju u Turističkoj organizaciji Novog Sada.

Po istom izvoru, u oktobru je u Novom Sadu ukupno boravilo 22.693 turista, što predstavlja porast u odnosu na oktobar prethodne godine od 7,3 odsto. U oktobru je ukupno ostvareno 42.742 noćenja, što je 9,1 odsto više nego u istom mesecu lane.

Na osnovu podataka dobijenih od 25 hotela i pet drugih objekata za smeštaj u Novom Sadu, najviše noćenja u oktobru ostvarili su turisti iz Srbije, zatim iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Kine, Ruske Federacije, Nemačke, Španije, Makedonije, Grčke. Prve tri vanevropske zemlje po broju noćenja turista su Kina, SAD i Australija.

Info-centre Turističke organizacije Novog Sada  od januara do oktobra ove godine posetilo je oko 5.200 turista, od toga 4.777 stranih i 405 domaćih. Najveći broj stranaca koji su ušli u naše info-centre u tom periodu, poreklom je iz Nemačke, zatim Kine, Turske, Rusije, Francuske, Španije, Velike Britanije, Hrvatske, SAD i Izraela. Interesantno je spomenuti i to da su naš grad tokom oktobra posetili i gosti iz Indije, s Filipina, iz Brazila i Argentine.

Turistička organizacija Novog Sada započela je kampanju „Zimska fantazija” tokom koje će se moći pratiti šta sve očekuje građane i posetioce u Novom Sadu tokom ove zime.

izvor: dnevnik.rs, agencije, foto: NSinfo

POPULARNO