Genijalci FTN - osmislili tepih koji pravi struju


Željko Popović i Vladimir Vincan, studenti IV godine Energetike
elektronike i telekomunikacija na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu, pobednici su Nacionalnog takmičenja za najbolju studentsku ideju u 2018. godinu, zbog...

Ova dvojica srpskih genijalaca su osmislili pametni tepih koji pretvara mehaničku energiju čovekovog hoda u električnu energiju.

"Pored osnovne namene da proizvodi struju za male uređaje, poput punjača za telefone i slično, on bi služio i kao svojevrstan svetleći tepih sa LED ekranom kojim bi ljudi mogli da budu navođeni ka izlazu u slučaju vanrednih situacija.

Ovaj uređaj mogao bi se ugrađivati na ulaze u objekte u kojima je velika frekvencija prolaznika, kao i na šetališta, trgove, pa čak bi se povremeno mogao postavljati na muzičkim festivalima kao što je Exit gde bi se zemljana podloga zamenila "SmartWalk"-om, priča Vladimir Vincan.

Momci za Tanjug kažu da ih pored želje za znanjem i da budu inovativni krasi i preduzetnički duh.

Osim tog projekta Željko je već u "biznisu" sa muzičkim kutijama koje je modernizovao i koje mu uglavnom naručuju zaljubljeni kao poklon partnerima, jer mogu da ih personalizuju sa nekom zajedničkom melodijom i fotografijama.

A zajedno sa Vladimirom deo je robotičkog tima FTN Novi Sad koji osvaja nagrade u Evropi.

"Prošle godine smo na takmičenju robotičara u Francuskoj bili četvrti, ali sledeće godine ćemo se, garantujem, boriti za prvo mesto iako timovi iz Evrope potroše hiljade i hiljade evra na svojim projektima", tvrdi Željko Popović.

Željko i Vladimir su za svoju ideju o pametnom tepihu dobili i novčanu nagradu od 150.000 dinara, a u narednom periodu planiraju da realizuju prvi prototip pametnog tepiha i ugrade ga na ulazu u njihov Fakultet.

izvor: Tanjug, agencije, foto: ilustracija, adamr/freedigitalphotos.net

POPULARNO