Besplatan program fizičkog vežbanja za učenike u Novom Sadu


Po nedavno sprovedenom istraživanju, samo polovina učenika
osnovnih škola se bavi rekreacijom tri puta nedeljno. Od učenika koji se bave fizičkom aktivnošću, oko 40% njih to radi u sportskim klubovima, što predstavlja udar na roditeljski budžet. Tako, već neko vreme, Savez za školski sport grada Novog Sada uz podršku Gradske uprave za sport i gradonačelnika, besplatno organizuje program fizičkog vežbanja. Program se održava van redovnih časova u salama škola gde đaci pohađaju nastavu.

Dijana Mesarović je bivša košarkašica koja se zbog povrede okrenula treniranju budućih sportista. I pored toga, najdraže joj je što sada najmlađima može da otkrije i lepotu i važnost fizičke aktivnosti.

Za sada u 37 škola u opštini Novi Sad sprovodi se taj program.

Sve više roditelja a i dece prepoznaje važnost bavljenja fizičkom aktivnošću. Međutim, neretko se smatra da "sve što je besplatno" nije dovoljno dobro niti kvalitetno.

Interesantan i motivišući program fizičkog vežbanja podeljen je u dve kategorije. Jednu čine učenici od petog do osmog razreda sa kojima se vežba osnovna obuka sportova, dok se sa decom od prvog do četvrtog razreda radi razvojna motorika i korektivna gimnastika.

Budući planovi su da se uključi još više dece u program "Sport u škole" i da se posveti još veća pažnja u radu sa decom ometenom u razvoju.

izvor: rtv.rs, agencije, foto: ilustracija