26 projekta uređenja zelenila - broj posađenih stabala višestruko nadmašuje broj uklonjenih


Do kraja godine, javno-komunalno preduzeće "Gradsko zelenilo”
završiće realizaciju 26 projekata uređenja zelenila na teritoriji Novog Sada.

Radove finansira gradska uprava za zaštitu životne sredine, a osnovni ciljevi su veća apsorpcija gasova, smanjenje buke i poboljšanje mikroklime.

U okviru pripremnih radova gotovo svi projekti, između ostalog, podrazumevaju i uklanjanje bolesnih, starih i oštećenih stabala i njihovu zamenu vrstama koje su otpornije na gradske uslove. U svim slučajevima, broj posađenih stabala višestruko nadmašuje broj uklonjenih.

Odabrane vrste i način sadnje, maksimalno su prilagođeni promenama-gušćem saobraćaju i većoj naseljenosti ovog dela grada u odnosu na pre nekoliko decenija. Projektanti ,,Gradskog zelenila” odabrali su grab, lipe, okruglaste forme jasena i bagrema, japanski javor i koprivić, a radovi se trenutno odvijaju u ulici Miše Dimitrijevića.

"Odnos novoposađenih stabala je osam prema jedan, i ukoliko se nastavi sa ovakvim investicijama grada, zaista su za svaku pohvalu. Mi ćemo u narednih nekoliko godina doći do željenih 20% zelenila, koliko propisuje Evropska unija za urbane sredine”, izjavio je za RTV Ivan Nožinić iz JKP Gradskog Zelenilo.

Planirana je i rekonstrukcija više od 100 metara žive ograde, kao i obnova blizu 500 kvadratnih metara travnjaka. U cilju što bolje zaštite sadnica i travnjaka od nesavesnih vozača, biće postavljeni i metalni stubići. Rok za završetak radova najavljen je do kraja decembra.

izvor: rtv.rs, agencije, foto: NSinfo