Vojvodina atraktivna destinacija za nemačke investitore - Ojačati saradnju NS i nemačkih gradova


Ambasador Nemačke Tomas Šib izjavio je danas da je Vojvodina
atraktivna destinacija za nemačke investitore, te da će pomoći da se taj trend održi i unapredi.

Šib je posle sastanka sa predsednikom pokrajinske vlade Igorom Mirovićem rekao i da je Vojvodina simbol tolerancije i multietničkog života, što, kako je naveo, potvrđuje nemačka nacionalna manjina koja živi u pokrajini.

Mirović i Šib su razgovarali o intenziviranju saradnje Vojvodine i nemačkih saveznih pokrajina i rezimirali dosadašnju saradnju.

"Želimo da održimo i unapredimo nivo odnosa koje imamo", rekao je Mirović.

On je ocenio da je poslednjih godina znatno unapređena saradnja sa nemačkim saveznim pokrajinama, a posebno sa pokrajinom Baden Virtemberg, te da je važno u narednom periodu obnoviti, proširiti i unaprediti sporazum AP Vojvodine sa distriktom Štutgart.

Podsetivši da u Vojvodini posluje 50 nemačkih kompanija, predsednik Mirović rekao je da je značajno održati nivo direktnih nemačkih investicija u pokrajini.

"Pokrajinska vlada će nastaviti da kroz promociju potencijala AP Vojvodine, kao i kroz povezivanje privrednih komora, naučnih instituta i univerziteta postojeću ekonomsku saradnju unapredi", rekao je Mirović.


Ojačati saradnju Novog Sada i nemačkih gradova

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević primio je u kurtoaznu posetu novoimenovanog ambasadora Nemačke Nj.E. Tomasa Šiba.

Poželevši ambasadoru uspešan diplomatski mandat u Srbiji, gradonačelnik Vučević je izrazio zadovoljstvo zbog saradnje koju Novi Sad ima sa gradovima u Nemačkoj, posebno sa pobratimskim Dortmundom i gradom Ulmom pre svega, preko Dunavske strategije.

On je takođe upoznao ambasadora o međusobnoj povezanosti gradova dve zemlje kroz projekte Evropska prestonica kulture 2021, i Omladinska prestonica Evrope 2019, te pohvalio podršku, smernice i savete koje je Novi Sad dobio od Dortmunda na putu ka kandidaturi za te dve prestižne titule.

Gradonačelnik je kao primer dobre saradnje dve zemlje, istakao poslovanje nemačke kompanije "Kontinental" koja zapošljava veliki broj ljudi u IT sektoru, i izrazio nadu da će i druge kompanije iz te zemlje prepoznati dobru investicionu klimu Novog Sada.

Ambasador Šib, kome je ovo prva zvanična poseta Novom Sadu, zahvalio se na gostoprimstvu i izrazio spremnost da se nastavi sa negovanjem postojećih veza kao i uspostavljanje novih partnerstava i oblika saradnje. On je tokom sastanka istakao da Srbija u procesu integracija u Evropsku uniju uvek može računati na Nemačku kao na pouzdanog i poštenog partnera.

Nakon što je uputio čestitke Gradu na osvojenoj prestižnoj tituli Evropska prestonica kulture 2021, ambasador Šib je rekao da je najvažnije nastaviti dosadašnju uspešnu saradnju Novog Sada i nemačkih gradova, intenzivirati je, a kako je rekao, ambasada će pružiti podršku u okviru svojih mogućnosti.

izvor: agencije, foto: NSinfo

POPULARNO