Veze sa Kinom vrede više od 7 milijardi $ - Srbija ključna tačka za prodor na evropsko tržište


Zahvaljujući poziciji na kineskom koridoru "Pojas i put" Srbija
ugovorila važne poslove. Zajmovi za infrastrukturu 3,5 milijardi dolara. Novi projekti 1,7 milijardi dolara, a investicije blizu dve milijarde

Pozicija na "novom putu svile" Srbiji je dosad donela projekte vredne oko pet milijardi dolara. Toliko poslova je dogovoreno sa kineskim finansijerima i partnerima. Kina se u Srbiji, tokom poslednjih nekoliko godina, ne pojavljuje samo kao kreditor, već i kao značajan investitor. Namera "istočnog zmaja" da uđe na Stari kontinent, Srbiji će doneti, pre svega, novu infrastrukturu.

Nedavni tekst "Volstrit džurnala" otvorio je polemiku da li je Srbija, u koju Kina sve više ulaže, baš zato i ključna tačka za njen prodor na evropsko tržište. Naši ekonomisti ističu da je dobro što smo se našli u kineskom fokusu.

- Kina je sada postala bitan investitor u Srbiji - smatra Ivan Nikolić, direktor za naučnoistraživački razvoj u Ekonomskom institutu.

- Pre nekoliko godina bili su marginalni, a sada se probijaju ka vrhu. Ali nije važan samo nivo investicija, već je od toga još bolje što se menja model saradnje. Nije to više samo aranžman "ključ u ruke", koji podrazumeva da oni kreditiraju projekat, a njihov izvođač uradi posao. Sada se ta saradnja proširila i na segment realnog sektora. Oni ulaze u vlasništvo naših kompanija. To je veliki pomak. Uzeli su Železaru u Smederevu, RTB "Bor", pregovara se oko "Ikarbusa". To što smo se mi našli na "putu svile" je naša koletaralna korist. Koristimo njihovu ambiciju da uđu u Evropsku uniju. Mi smo na tom putu i ni krivi ni dužni smo se našli u situaciji da to iskoristimo.

izvor: novosti.rs, agencije, foto: cescassawin/freedigitalphotos.net

POPULARNO