Svetsko prvenstvo u fudbalu i na novom stadionu Voše? Srbija potvrdila kandidaturu


Srbija će zajedno sa Bugarskom, Rumunijom i Grčkom podneti
kandidaturu za domaćinstvo dva velika takmičenja, potrvđeno je u petak.

Naša zemlja će sa tri spomenute zemlje kandidovati za domaćinstvo Evropskog prvenstva 2028. i Svetskog prvenstva dve godine kasnije.

To je potvrđeno na današnjem sastanku ministra omladine i sporta Vanje Udovičića sa kolegama Krasenom Kalevom, Konstantinom Bogdanom Mateijem i zamenikom ministra kulture is porta Grčke Jorgosom Vasileiadisom.

"Na sastanku ministara omladine i sporta Srbije Vanje Udovičića, Bugarske Krasena Kraleva, Rumunije Konstantina Bogdana Mateia i zamenika ministra kulture i sporta Grčke Jorgosa Vasileiadisa – zvanično je potvrđeno da će ove četiri države podneti zajedničku kandidaturu za organizaciju Evropskog prvenstva u fudbalu 2028. i Svetskog prvenstva u fudbalu 2030. godine", stoji u saopštenju Ministarstva omladine is porta.

"Novi Sad će biti spreman za Svetsko prvenstvo u fudbalu - stadion Voše ostaje na istom mestu"


U obraćanju predstavnicima medija, zvaničnici su istakli da je ova inicijativa potvrda izuzetno razvijenih i sadržajnih odnosa njihovih država, da predstavlja pozitivan izazov koji će doprineti regionalnom na napretku svim poljima angažmana, da će se veoma pozitivno odraziti na dalji razvoj i popularizaciju fudbala i sporta u njihovim sredinama – te da će eventualno donošenje odluke da se jedno od ovih prvenstava održi u spomenutim zemljama Balkana višestruko pozitivno uticati na druge važne oblasti poput infrastrukture, turizma, ekonomije, kulture i tehnološkog razvoja zemalja – kandidata.

"Zahvalan sam mojim uvaženim kolegama iz nama bliskih država Grčke, Bugarske i Rumunije na otvorenosti i spremnosti da se zajedno posvetimo realizaciji ovog ambicioznog cilja. Činjenica da se sastajemo ovako brzo posle iznošenja ove ideje na nedavnom sastanku kvadrilaterale u Varni je potvrda zainteresovanosti svih nas da se što pre konstruktivno posvetimo razmatranju narednih aktivnosti koje organizacija manifestacije bez presedana po svojoj važnosti, renomeu i veličini na ovim prostorima podrazumeva. Mi u ovaj zajednički projekat ulazimo ponosni na našu saradnju, prijateljstvo, istorijske veze, kulturu, sportsku tradiciju i uspehe – sa željom da na Evropskoj i svetskoj pozornici u bliskoj budućnosti afirmišemo naše države i region u smislu najviših vrednosti sporta i sposobnosti da priredimo domaćinstvo ovim eminentnim takmičenjima. Sigurni smo da će ova inicijativa stvoriti još mostova prijateljstva i saradnje između naših naroda, i da ćemo se zajedno radovati od 2024. godine – kada se bude donosila odluka o ovom projektu. Želim nam svima u realizaciji ove sjajne ideje uspeh i puno sreće", istakao je ministar Udovičić.

izvor: agencije, foto: NSinfo

"Novi Sad će biti spreman za Svetsko prvenstvo u fudbalu - stadion Voše ostaje na istom mestu"

Novi stadion Voše na istom mestu: Novi sever, istok i jug - projekat prezentovan, dobio pohvale

POPULARNO