Stari papir za sadnice - prikupljeno četiri tone papira


Čak četiri tone i 40 kilograma papira za reciklažu prikupljeno
je ove godine u okviru manifestacije „Novosadska jesen”, a u organizaciji Inženjera zaštite životne sredine.

Akcija „Zamenite stari papir za sadnice” trajala je od 23. do 27. oktobra, a svi koji su doneli bar deset kilograma papira, u zamenu su dobili sadnicu cveća, dok se za 60 kilograma dobijala sadnica drveta.

– Pozivu se odazvalo više od 70 sugrađana svih uzrasta, uz nekoliko obrazovnih ustanova, institucija i preduzeća, poput osnovnih škola „Prva vojvođanska brigada”, „Desanka Maksimović” i „Miroslav Antić” iz Futoga, ŠOSO „Milan Petrović”, Škole za dizajn „Bogdan Šuput”, Srednje škole iz Titela, OŠ i predškolske ustanove „Svitac” iz Sremske Kamenice, vrtića „Kockica”, JKP „Vodovod i kanalizacija”, „O radija”, Crvenog krsta iz Inđije, MZ Slana bara, Kulturne stanice „Eđšeg”, studentkinja Tehnološkog fakulteta i mnogih drugih – istakao je predsednik Izvršnog odbora Inženjera zaštite životne sredine Igor Jezdimirović.

Podsećanja radi, da bi bile zadovoljene potrebe prosečnog domaćinstva, godišnje bude posečeno šest stabala, a svakom tonom recikliranih novina sačuva se 17 stabala starosti između 15 i 20 godina.

– Proizvodnjom papira iz recikliranih materijala, umesto iz drveta, postiže se energetska ušteda i do 74 odsto, zavisno od tehnološkog postupka i vrste starog papira – napominje Jezdimirović.

– Dobijanjem papira iz tone recikliranog papira emisija štetnih gasova smanjuje se oko 70 odsto, a reciklažom tone starog papira sačuva se 32.000 litara vode potrebne za proizvodni proces.

Zato svake godine reciklirajmo stari papir i posadimo novo drveće da bismo sačuvali naše šume i svež vazduh.

izvor: dnevnik.rs, agencije, foto: ilustracija, Udruženje Inženjeri zaštite životne sredine

POPULARNO