"Srbija ima tehnološku pamet, to je vaša šansa"


Direktor moskovskog Instituta za proučavanje globalizacije
Pred Srbijom su dve ekonomske šanse. Prva je da bude logistički centar Kine u Evropi što bi, međutim, moglo da napravi probleme jer su Kinezi teški partneri, a istovremeno biste došli u konfrontaciju sa Amerikom. Drugi vaš put su specifične tehnologije.

Sa ovakvim savetom Srbiji, intervju Novostima počinje dr Mihail Deljagin, ruski ekonomista, direktor moskovskog Instituta za proučavanje globalizacije. Jedna od najprominentnijih ruskih javnih ličnosti, polemičar i kritičar moderne liberalne ekonomske ideje, smatra da je tehnologija koju sada koristimo, zapravo nečiji monopol, koji zarađuje na rastu cena:

- Zato su tehnologije komplikovane i skupe. Kada globalno tržište krene da se raspada na regione, mnoge od ovih tehnologija će se pokazati skupim i biće potrošene. Javiće se potreba za tehnologijama koje su efektivne, ali jeftine. Srbija bi mogla da postane centar za istraživanje takvih tehnologija, za standardizaciju i prilagođavanje za komercijalne svrhe.

Mislite da Srbija ima takve potencijale, da radi na prilagođavanju tehnologija?

- Podsetiću vas da je nekadašnja Jugoslavija bila jedna od samo 12 država koje su same projektovale i pravile podmornice. Vi imate tehnološku pamet i sposobni ste da se bavite time. Sa druge strane, vi ne učestvujete u globalnoj konkurenciji i takva istraživanja neće biti pretnja. To je delatnost u kojoj ima prevaranata, ali to je najperspektivnija stvar. U Rusiji takve tehnologije nazivaju "onim koje zatvaraju", jer ako prorade, zatvaraju čitave grane. Na primer, obrađujemo laserom šine, cene porastu pet odsto, ali traju tri puta duže. To bi značilo da dve trećine proizvodnje šina odlazi u prošlost.

izvor: novosti.rs, agencije, foto: nenetus/freedigitalphotos.net

POPULARNO