Skupština NS usvojila predlog reorganizacije JKP „Stan“


Novosadska skupština usvojila je većinom glasova dokument o JKP "Stan"
kojim se nalaže ulazak ovog preduzeća u stečajni postupak uz novi Unapred pripremljen plan reorganizacije (UPPR), nakon čega bi, kako je predstavljeno, Novi Sad ponovo tražio privatnog partnera svom javnom preduzeću.

Ujedno, odbornicima je predstavljen, a potom i usvojen, izveštaj o izvršenju gradskog budžeta u prvih devet meseci ove godine po kojem su prihodi gradske kase ostvareni 79 odsto u odnosu na godišnji plan i da iznose 21.996.780.477,35 dinara, računajući tu i neutrošen novac iz prethodnih godina. Ta suma iznosi 98,8 odsto plana za prvih devet meseci. Rashodi u pomenutom periodu iznose 49,6 odsto godišnjeg, odnosno 62,1 odsto devetomesečnog plana, a utrošeno je ukupno 13.806.444.858,99 dinara.

I dok su se za izveštaj o trošenju budžeta iz opozicionih klupa čule uobičajene kritike o slabo iskorišćenom, a odlično prikupljenom novcu, prava rasprava povela se oko sudbine "Stana" i njegovih 219 zaposlenih. Naime, iznoseći retrospektivu, novi UPPR i krajnji cilj procesa u kojem se "Stan" nalazi skoro tri godine, pomoćnica gradonačelnika Adrijana Mesarović navela je da zakon propisuje ili bankrot ili stečaj "Stana".

U prvom slučaju, prodajom imovine preduzeća namirilo bi se svega osam odsto duga i izgubila sva radna mesta, dok će stečajnim postpukom "Stan" nstaviti da radi i servisira svoje dugove. Cilj je, kako je navela Mesarović, izbeći stečaj, a sam UPPR će se sprovoditi pet godina.

izvor: dnevnik.rs, agencije, foto; ilustracija

POPULARNO