Reciklažna industrija u Srbiji pred zatvaranjem?


Ako Vlada Srbije ni u 2019. godini ne obezbedi sredstva za plaćanje
prerađenog otpada iz 2018, operateri će biti prinuđeni da zatvore svoja postrojenja i otpuste više hiljada ljudi, upozoravaju iz Udruženje reciklera Srbije.

Ako se to dogodi, godišnje će se u Srbiji taložiti 70.000 tona otpada koji neće imati ko da sakuplja i tretira na zakonom propisan način!

Ministarstvo zaštite životne sredine već tri godine u Zeleni fond izdvaja manje novca za tretman opasnog otpada nego što se u toku godine preradi, navodi se u saopštenju Udruženja reciklera Srbije.

Recikleri su od početka 2018. godine do danas preradili više od 68.000 tona opasnog otpada.

Ukoliko Ministarstvo zaštite životne sredine odluči da plati samo 70 odsto prerađenih količina, odnosno budžet namenjen otpadu ostane 2,2 milijarde dinara, više od 20 miliona kilograma prerađenog otpada neće biti plaćeno.

Ministar za zaštitu životne sredine Goran Trivan nedavno je ukazao na to da njegov resor ne dobija dovoljno novca iz budžeta.

Na hitnoj sednici održanoj u utorak 20. novembra 2018. godine, Udruženje reciklera Srbije je donelo odluku da od januara 2019. godine zaustavi pogone i prestane da prerađuje otpad.

izvor: mondo.rs, agencije, foto: ilustracija

POPULARNO