Raspisan novi tender za obnovu kuće Mileve Marić - radovi i u Zmaj Jovinoj, Dunavskoj...


Zavod za zaštitu spomenika kulture raspisao je novu javnu
nabavku za obnovu kuće u Kisačkoj 20 u kojoj je jedno vreme boravila poznata matematičarka Mileva Marić sa mužem Albertom Ajnštajnom.

Kuća je pripadala porodici Marić i stara je više od 100 godina. Dugo postoji ideja da postane muzej, ali to do sada nije realizovano. Za radove na obnovi fasade sada bi trebalo da bude izdvojeno oko 6 miliona dinara.

Zavod traži i izvođače radova za obnovu fasada kuća u Štrosmajerovoj 5 i 14 u Gradiću, kao i u Dunavskoj 27 u centru grada. Za popravku fasada i krovova ovih kuća predviđeno je oko 7 miliona dinara.

Ovo je samo deo radova na obnovi fasada koji se planiraju u narednim mesecima u Gradiću i starom jezgru grada. Tako je u toku tender za izvođača radova na kućama u Beogradskoj 2, 3, 5, 7, 8, 9, 11, 13, 15 i 19, zatim u Štrosmajerovoj 1, 1a, 4, 6 i 10, kao i u Prote Mihaldžića 14, na Trgu vladike Nikolaja 1 i 3 i u Lisinskog 1 i 2 u Petrovaradinu, kao i u Zmaj Jovinoj 28 u centru grada. Za to je predviđeno 82,3 miliona dinara.

Ove godine je već sklopljen ugovor za obnovu zgrade na Trgu slobode 4, u vrednosti od 6,4 miliona dinara, sa NPN Gradnjom iz Novog Sada i ti radovi bi trebalo da počnu uskoro.

Prethodno su polovinom godine počeli radovi na obnovi fasada pet kuća u Gradiću i to u Nazorovoj 1 i Štrosmajerovoj 7, 9, 12 i 18, od kojih su neki već i završeni. Ove radove takođe izvodi NPN Gradnja i cena je skoro 20 miliona dinara.

Svi ti radovi deo su 150 miliona dinara vrednog izdvajanja iz budžeta Srbije za obnovu fasada u Novom Sadu u ovoj godini, u sklopu priprema za Evropsku prestonicu kulture 2021. Republika je prethodno prošle godine za to izdvojila 100 miliona dinara, pa su tokom 2017. i početkom 2018. godine završene obnove 21 fasade u Gradiću. Radove su izvele beogradske firme Ornament investinženjering i Niković compani.

izvor: 021.rs, agencije, foto: ilustracija

POPULARNO