Psiholozi će pomagati radnicima da budu srećni


Jedan radnik u državnoj upravi provede dva i po do tri sata
efikasno radeći, a sve drugo je bačeno vreme, pokazuju mnoga istraživanja.

Da li bi angažovanje psihologa koji bi, između ostalog, analizirali radna mesta i razgovarali sa zaposlenima o evenutalnim teškoćama u radu moglo da utiče na njihovu efikasnost, a samim tim i na kvalitet usluge koju pružaju građanima? To će proveriti Ministarstvo za rad, koje će, kako je najavio resorni ministar Zoran Đorđević, od sledeće godine u svom timu imati i psihologe, s ciljem da zaposleni sa zadovoljstvom obavljaju svoj posao i da postižu bolje rezultate.

Angažovanje psihologa u državnoj upravi može doprineti efikasnosti zaposlenih u ministarstvima, kao i u drugim organizacijama, smatra psiholog Goran Tomin. On navodi da, osim profesionalne selekcije, u okviru koje se biraju najpodobniji kandidati za određeno radno mesto, psiholozi rade i na sistematizaciji radnih mesta kako bi svaki radnik bio što efikasniji.

- Psiholozi mogu da doprinesu na taj način što će prvo da biraju najpodobnije kandidate, a drugo tako što će učestvovati u sistematizaciji da bude što efikasniji i učinkovitiji rad - kaže Tomin.

Upitan koliko psiholozi mogu doprineti da radnici budu zadovoljni na radnom mestu, te koliko zadovoljstvo radnika može uticati na njihovu efikasnost, napominje da je za to važno da i sami psiholozi budu edukovani za ljudski menadžment.

- Kako se radnik oseća na radnom mestu i kakva mu je saradnja sa kolegama i pretpostavljenima veoma utiče na njegov učinak - navodi Tomin. Dodaje da je potrebno "unaprediti sama ministarstva i ulagati u ljude koji rade u njima".

- Želim da oni sa zadovoljstvom rade i odu zadovoljni kući, da jedva čekaju da sutra dođu na posao. Moja dužnost je da zaposlenima pružim taj osećaj sreće kada su na poslu, osećaj da rade posao koji je za dobrobit naših građana i da kada to urade znaju da su uradili dobru stvar - kaže ministar Đorđević.

Ministar navodi da je Vlada Srbije planirala da uvede procenu kompetentnosti u svim Ministarstvima od početka 2019. godine.

izvor: Tanjug, agencije, foto: Ambro/freedigitalphotos.net