Projektuje se novi most u Novom Sadu: Od Sremske Kamenice - preko Ribarca do Bulevara Evrope


Novosadska uprava u sklopu višegodišnjih priprema za gradnju
novog mosta preko Ribarca, raspisala je javni tender za izbor firme koja će napraviti Generalni projekat sa prethodnom studijom novog mosta preko Dunava, u nastavku Bulevara Evrope.

Gradnja ovog mosta u planovima razvoja Novog Sada pominje se više od pola veka, čak i pre nego što se razmišljalo o gradnji Mosta slobode. Međutim, tek pre nekoliko godina gradnjom Bulevara Evrope i Bulevara Patrijarha Pavla, uz decenijama ranije sagrađen Bulevar cara Lazara i Ulicu Cara Dušana, napravljene su sve saobraćajnice koje će sa bačke strane voditi ka novom mostu, prenosi 021.rs.

Gradnja ovog mosta nije predviđena pre polovine naredne decenije, dok po drugim procenama to može uslediti čak 2030. godine. Procenjena vrednost gradnje je u visini i do tri godišnja budžeta Grada, odnosno oko 50 do 60 miliona evra bez pristupnih saobraćajnica, tako da je upitno kako bi Novi Sad finansirao njegovu gradnju. Podsetimo, novi drumsko-železnički most na mestu Žeželjevog i popravka Mosta slobode, izgrađeni su odnosno plaćeni zahvaljujući donacijama međunarodnih institucija i uz pomoć Republike i Pokrajine.

izvor: 021.rs, agencije, foto: ilustracija

POPULARNO