Podgrađe Petrovaradinske tvrđave će biti nova pešačka zona i turistička oaza...


Novi Sad je prvi evropski grad koji je u istoj godini proglašen
Evropskom prestonicom kulture (EPK) za 2021. i Omladinskom prestonicom Evrope (OPENS) u 2019. godini, a gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučevič te dve prestižne titule vidi pre svega kao veliku razvojnu šansu.

Svečano otvaranje ''OPENS''-a predviđeno je za 19. januar 2019. godine, a uvertira za ovaj događaj biće Generalna skupština Evropskog foruma mladih u Novom Sadu, na kojoj će 21. novembra biti proglašena evropska omladinska prestonica za 2021.

Gradonačelnik Vučević ističe da su ''OPENS 2019'' i ''EPK 2021'' proglašeni projektima od nacionalnog značaja i da je njihova organizacija prepuštena, pre svega, kulturnim i omladinskim organizacijama.

Dodaje da je grad od Vlade Srbije dobio 250 miliona dinara za obnovu fasada, kao i da se posle 60 godina sređuje podgrađe Petrovaradinske tvrđave koje će biti nova pešačka zona i turistička oaza.

Vučević smatra da Novi Sad nije iskoristio sve kulturne i turističke potencijale poput činjenice da su u tom gradu živeli i stvarali Albert i Mileva Ajnštajn.

''Zamislite šta bi neki grad u Austriji ili Švajcarskog napravio od svega toga. Ali, verujem da ćemo i mi kroz ova dva projekta postati sposobniji, kreativniji, hrabriji, brži, da se nećemo plašiti promena i da ćemo ih prihvatati'', uveren je Vučević.

Kako je objasnio, oba projekta finansiraju Grad Novi Sad, Vlada Srbije, Pokrajinska vlada, evropski fondovi i privatne investicije.

''Grad je uložio između milion i dva miliona evra, a ulaganja rastu kako se približava 2021. godina. U razgovaru sa čelnicima gradova koji su ranije bili prestonice, čuli smo da su najuspešniji na jedan uloženi evro zaradili devet, a najmanja zarada iznosila je tri evra'', navodi Vučević.

Uveren je da će Novi Sad biti 'na visini zadatka' i da će na najbolji način predstaviti Srbiju kroz manifestaciju EPK koja će biti zvanično otvorena 13. januara 2021. godine dočekom pravoslavne Nove godine.

Kao prednost Novog Sada u odnosu na rumunski Temišvar i grčku Elefsinu, s kojima deli titulu EPK 2021, Vučević navodi da su pored bulevara, zgrada, infrastrukture, prelepe tvrđave i pet različitih crkava koje ima Novi Sad, presudni ljudi.

"Da nismo dobri domaćini, Novi Sad ne bi bio na listi 'Lonli planeta' u top 10 destinacija na svetu za ovu godinu'', uveren je Vučević.

Koordinator projekta ''Novi Sad prestonica mladih - OPENS 2019'' Vukašin Grozdanović kaže da je ideja da OPENS preraste u fondaciju ili instituciju koja će stalno pružati podršku omladinskim organizacijama''

On navodi da će oko 350 predstavnika omladinskih organizacija iz cele Evrope učestvovati na Generalnoj skupštini Evropskog foruma mladih u novembru,a da će u decembru biti organizovan ''OPENS free day'' sa ciljem da se što više mladih animira i uključi u taj projekat.

Procene su, kaže, da će do 2020.godine oko pola miliona mladih iz Srbije i Evrope posetiti Novi Sad i učestvovati u više od 200 različitih programa iz oblasti kulture, zdravlja i zaštite životne sredine.

Istovremeno direktor ''Fondacije 2021'' Nemanja Milenković očekuje da će titula EPK obeležiti budući kulturni život Novog Sada.

On navodi da su u susret toj manifestaciji ove godine otvorene tri kulturne stanice na periferiji grada sa ciljem decentralizacije kulturnog sadržaja, te na nekoliko kulturnih događanja koji su održani poslednjih meseci i koji su okupili veliki broj umetnika i građana bili prilika da građani vide u kom pravcu će biti usmerene kulturne aktivnosti kada je reč o EPK 2021''.

Značajnim smatra i to što će nakon veka od osnivanja, baletsko-muzička škola ''Isidor Bajić'' dobiti novu zgradu sa koncertnom dvoranom i dodaje je da će 2021. biti u znaku značajnih ličnosti Novog Sada poput Mileve Marić Ajnštajn, kojoj će biti posvećena velika izložba.

''Trudimo se da sve radimo na način koji će omogućiti da to ostane nasleđe, a ne da to bude samo trenutni spektakl'', ističe Milenković.

Navodi da je ukupna vrednost programsko-promotivnog dela projekta ''Novi Sad EPK 2021'', koji se realizuje tokom pet godina, između 25 i 30 miliona evra, dok se, kaže, oko 30 miliona evra ulaže u infrastrukturne projekte.

Novi Sad je projektom ''Za nove mostove'' izabran 2016. za ''EPK 2021'' kao prvi evropski grad iz zemlje koja je kandidat za članstvo u EU.

izvor: Tanjug, agencije, foto: NSinfo

POPULARNO