Ocena za drugi strani jezik ipak ulazi u prosek


Prema novom predlogu Zakona drugi strani jezik koji je izborni
predmet u petom razredu nastavnici će ocenjivati brojčano, a zaključna ocena će ulaziti u prosek.

Reč je o predlogu zakonu o izmenama i dopunama Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja. Prema Zakonu iz 2017, drugi strani jezik je za đake petog razreda od ove školske godine dobio status izbornog, pa tako i opisnu ocenu. To je izazvalo polemike u stručnoj javnosti. Još tada je ministar prosvete Mladen Šarčević istakao da će se uneti izmene.

Kako su iz Ministarstva prosvete za Blic objasnili, uskoro će se predlog naći pred Narodnom skupštinom, tačnije, u decembru.

"Iz navedenih odredaba predloga zakona proizilazi da će ocenjivanje drugog stranog jezika, kao izbornog predmeta, biti brojčano i da će ocena "ulaziti u prosek". Predviđeno je i da se opšti uspeh učenika od drugog do osmog razreda utvrđuje na kraju drugog polugodišta na osnovu aritmetičke sredine iz obaveznih predmeta i iz izbornog programa drugi strani jezik, kao i ocene iz vladanja počev od šestog razreda", kažu u Ministarstvu.

Najavljene izmene pozdravljaju nastavnici.

"Drugi strani jezik od uvođenja se uvek ocenjivao brojčano i ta ocena je ulazila u prosek. To se promenilo ove godine i naznačeno je da se ocenjuje opisno. Neophodna je ozbiljnost u donošenju takvih odluka. Deca shvataju ozbiljnije i više uče drugi strani jezik ako ocena ulazi u prosek", objasnila je profesorka francuskog jezika Maja Marjanović iz OŠ "Skadarlija".

izvor: Blic, agencije, foto: ilustracija, Paul Gooddy/freedigitalphotos.net

POPULARNO