Nemačkoj potrebni radnici iz celog sveta - Radna dozvola iako je odbijen azil


Pred kraj godine, nemačka vlada konačno glasa o nacrtu zakona
kojim bi ubuduće trebalo da se reguliše dolazak stranaca u zemlju, pre svega stručnih radnika.

Nemačka je useljenička zemlja i potrebni su joj strani radnici, iz celog sveta. To je odavno jasno, pre svega privredi i ne malom delu političkog spektra, dok su konzervativci iz CDU i CSU koji su već 12 godina na vlasti, odbijali da tu činjenicu priznaju zakonom koji bi regulisao dolazak stranaca u zemlju, piše Dojče vele. Njihov otpor je slomljen, utoliko što će 19. decembra, vlada Nemačke glasati o takozvanom Zakonu o useljavanju stručne radne snage (Fachkräfteeinwanderungsgesetz).

Zakon bi trebalo tačno da reguliše ko sme da dođe u Nemačku - da radi ili da se školuje. Generalno, fokus je na ljudima koji već imaju završen fakultet ili kvalifikaciju, odnosno stručnu spremu. Zakon je i sada relativno liberalan za ljude sa viskom stručnom spremom, ali je za one sa nižim kvalifikacijama bilo dosta prepreka.

Što se tiče potražilaca azila, nacrt zakona predviđa privremenu dozvolu boravka i rada u trajanju od dve godine - takozvani "Beschäftigungsduldung". To znači da ako potražilac azila ima posao, dve godine ne sme biti proteran iz Nemačke. Ovo se odnosi na osobe kojima je azil odbijen, koje najmenje godinu dana imaju takozvani duldung, koji najmanje 18 meseci imaju regularan posao preko kojeg plaćaju porez i doprinose, i rade najmanje 35 sati nedeljno.

Ovim ograničenjima nemačka vlada želi da spreči da se "Beschäftigungsduldung" izdaje odmah sa obaveštenjem o odbijanju azila. Ovlašćenim organima se tako daje vremena da „sprovedu mere za okončanje boravka" u Nemačkoj osobi kojoj je odbijen azil.

izvor: Dojče vele, agencije, foto: Phil_Bird/freedigitalphotos.net

POPULARNO