Najzahtevniji građevinski poduhvati: Vijadukt i dvokolosečni tunel u Čortanovcima


Kompanija „RŽD internešenel” počela je da ugrađuje prve
raspone na vijaduktu koji gradi u Čortanovcima na deonici pruge Stara Pazova – Novi Sad.

Kako kažu u toj ruskoj kompaniji, prva dva raspona mosta biće ugrađena između stubova visine 6,5 i 4,5 metara. Njihova dužina iznosiće više od 40 metara za svaki kolosek. Ukupno će na vijaduktu biti 84 rasponske konstrukcije, a maksimalna dužina raspona iznosiće 68 metara.

Svi rasponi mosta će biti betonirani na visini, s tim što je najviša udaljenost od zemlje 24 metra. To znači da će prilikom izgradnje rasponskih konstrukcija biti korišćeni kranovi sa strelom dugom 60 metara, što će omogućiti da se grade dva raspona istovremeno.Projektom je predviđeno da vijadukt prilikom korišćenja izdrži maksimalna opterećenja s obračunskom brzinom do 200 km/č na deonici.

Paralelno s vijaduktom, kompanija gradi i dvokolosečni tunel u Čortanovcima. To su najzahtevniji građevinski poduhvati na toj deonici pruge. Jedinstven objekat za srpsku železnicu – vijadukt specifičan je jer je dvokolosečni i predstavlja most istovremeno za dva koloseka dužine oko tri kilometra. Nosiće ga 59 stubova. Vozovi će, kada ceo posao bude završen 2021. godine, iz budućeg tunela izlaziti na vijadukt i kod kompanije „Naftahem” na teritoriji Sremskih Karlovaca spuštati se na zemlju.

„RŽD internešenel“ izvodi radove na tunelu u Čortanovcima i dvokolosečnom vijaduktu u okviru Aneksa 3.1 osnovnog ugovora. Ukupna vrednost tog aneksa iznosi oko 338 miliona dolara. Nakon završetka radova, brzina kretanja vozova na toj deonici dostići će 200 kilometara na čas.

izvor: dnevnik.rs, agencije, foto: ilustracija

POPULARNO