Najveći hab u ovom delu Evrope - revolucionarni zamah u daljem razvoju Novog Sada


Novi Sad je prvi evropski grad koji je u istoj godini proglašen
Evropskom prestonicom kulture (EPK) za 2021. i Omladinskom prestonicom Evrope (OPENS) u 2019. godini, a gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučevič te dve prestižne titule vidi pre svega kao veliku razvojnu šansu.

Svečano otvaranje ''OPENS''-a predviđeno je za 19. januar 2019. godine, a uvertira za ovaj događaj biće Generalna skupština Evropskog foruma mladih u Novom Sadu, na kojoj će 21. novembra biti proglašena evropska omladinska prestonica za 2021.

Gradonačelnik Vučević ističe da su ''OPENS 2019'' i ''EPK 2021'' proglašeni projektima od nacionalnog značaja i da je njihova organizacija prepuštena, pre svega, kulturnim i omladinskim organizacijama.

Titule koje su dodeljene Novom Sadu, 2016. godine, prema rečima Vučevića, prevazilaze lokalni karakter i utiču na imidž ne samo vojvođanske prestonice, već i cele Srbije.

''Projekti nisu elitističkog karaktera, ne želimo da budu namenjeni manjim grupama, nego da svaki građanin oseti i razume zašto je sve ovo važno za Novi Sad i Srbiju'', naveo je Vučević za Tanjug.

Kao jedan od najvećih, izdvojio je projekat ''Kineska četvrt'' u okviru kojeg će prostor nekadašnje fabrike ''Petar Drapšin'' u naselju Liman biti pretvoren u najveći hab u ovom delu Evrope i mesto okupljanja kulturnih radnika, omladinskih organizacija, predstavnika IT sektora, ali i ljubitelja starih zanata.

''Biće to mali grad koji će živeti 24 sata sedam dana u nedelji i predstavljati revolucionarni zamah u daljem razvoju Novog Sada, a kreativnost i produktivnost doprineće da bude samoodrživ'', kaže gradonačelnik.

izvor: Tanjug, agencije, foto: facebook.com/opens2019