Najbolja mlada naučnica - na prijemu u Pokrajinskoj vladi


Pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku
delatnost prof. dr Zoran Milošević, priredio je danas u Pokrajinskoj vladi svečani prijem za najbolju mladu naučnicu u Srbiji za 2018. godinu, dr Jelenu Vladić.

Tim povodom sekretar Milošević je istakao da se na ovaj način odaje poštovanje prema velikom naučnom stvaralaštvu nagrađene dr Jelene Vladić, kao i Tehnološkom fakultetu i Univerzitetu u Novom Sadu.

„Pokrajinska vlada počastvovana je ovim uspehom. Lepa slika je otišla u svet, gde se dr Vladić nalazi u društvu zajedno sa sadašnjim rektorom Univerziteta u Novom Sadu prof. dr Dejanom Jakšićem i bivšim rektorom prof. dr Miroslavom Veskovićem i predstavlja nešto što govori o kontinuitetu ideje vere i poverenja“, rekao je resorni sekretar Milošević i dodao da nagrađena dr Jelena Vladić ima ogroman naučni potencijal, već sada vidljiv u naučnoj produkciji, koji predstavlja snažan generator unapređenja nastavnog procesa, ali i bolje povezanosti nauke i privrede.

Nagrada Danubius Young Scientist Award dodeljuje se od 2011. mladim naučnicima iz 14 zemalja Dunavskog regiona (Austrija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Crna Gora, Češka, Hrvatska, Mađarska, Moldavija, Nemačka, Rumunija, Slovačka, Slovenija, Srbija i Ukrajina), za izuzetna dostignuća u području njihovog istraživanja. Nagradu dodeljuje Austrijsko ministarstvo za obrazovanje, nauku i istraživanje i Institut za Dunavski region i Centralnu Evropu, a ove godine je uručena u Bratislavi.

Prema rečima nagrađene dr Vladić priznanje za nju predstavlja čast i nije došlo preko noći, već je rezultat višegodišnjeg napornog rada.

„Imam sjajnu saradnju sa timom sa Tehnološkog fakulteta, ali i sa talentovanim naučnicima iz drugih institucija u Srbiji i van nje. Za jednog mladog naučnika u našoj zemlji ova nagrada predstavlja veliki podsticaj da ostanemo u zemlji i nastavimo da stvaramo“, rekla je dr Vladić.

Dr Jelena Vladić se na Tehnološkom fakultetu bavi istraživanjem u oblasti farmaceutskih tehnologija i farmaceutske hemije. Fokus njenog istraživanja je ekstrakcija bioaktivnih jedinjenja iz lekovitog bilja, sporednih proizvoda prehrambene industrije i mikroalgi.

Zahvaljujući prestižnim grantovima koje je osvajala i prethodnih godina, Jelena je boravila na višemesečnim stručnim usavršavanjima na prestižnim naučnim institucijama u Velikoj Britaniji i Portugalu. Trenutno je angažovana na pet projekata na nacionalnom nivou i četiri međunarodna projekta. Autorka je i koautorka velikog broja naučnih publikacija.

Prijemu su prisustvovali rektor Univerziteta u Novom Sadu prof. dr Dejan Jakšić, prorektor za nastavu prof. dr Sanja Podunavac Kuzmanović, dekan Tehnološkog fakulteta prof. dr Biljana Pajin i prodekan Tehnološkog fakulteta prof. dr Senka Vidić.