"Kamionima natovarenim novosadskim smećem - mogli bismo 6 puta da obuhvatimo zemlju"


Gradska deponija u Novom Sadu verovatno je najneuređenije
smetlište u Evropi, poručuju iz Zelene stranke.

Deponija je, prema mišljenju predsednika stranke Gorana Čabradija, ekološka bomba koja samo čeka da eksplodira, na štetu građana Novog Sada, čije zdravlje je svakodnevno narušeno. Osim toga, svakodnevno se deponovanjem na hiljade kilograma otpada zagađuje zemljište, vazduh i voda, a smeće bi moglo da dostigne veličinu Limana ako se ovakvo deponovanje nastavi.

"Nedopustivo je da imamo ovakvo smetlište u gradu kulture, kakvim smatramo Novi Sad. Svake godine doživljavamo i požare i samo se molimo bogu da deponija ne eksplodira, a odgovornost ne snosi niko iz političkih elita. Zašto građani ovu uslugu plaćaju, a proteklih 15 godina se troše silni milioni na projekte sanacije koji trunu po fiokama? Šta radi komisija za projekat regionalne deponije vidljivo je upravo na primeru ove deponije i tražićemo od gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića da preispita njen rad", naveo je Čabradi, prenosi 021.rs.

Kamionima natovarenim novosadskim smećem, prikupljenim u proteklih 35 godina, mogli bismo šest puta da obuhvatimo zemlju oko ekvatora, dodaje on.

Da se Novi Sad ne bi ugušio u smeću, Zelena stranka predložila je da se postojeća deponija ukine i formira regionalni centar za prikupljanje i preradu smeća iz celog Južnobačkog okruga, a da se kasnije, umesto postojeće deponije, podigne veliki park, prenosi 021.rs.

izvor: 021.rs, foto: hinnamsaisuy/freedigitalphotos.net