GSP odustaje od kupovine pet novih autobusa


Javno gradsko saobraćajno preduzeće „Novi Sad” odustaje od
nabavke pet solo niskopodnih autobusa na dizel-gorivo zbog privatizacije akcionarskog društva „Ikarbus” od kojeg je trebalo da dobije nova vozila, saznaje Dnevnik.

Zbog toga će, kako se navodi u skupštinskom materijalu za današnju sednicu gradskih odbornika, preduzeće u celosti otplatiti sedam niskopodnih „Ikarbusovih” autobusa na dizel-gorivo koji su kupljeni na lizing 2016. godine, a stigli su u vozni park JGSP-a u martu. Otkup će koštati više od 104,2 miliona dinara, od čega Grad plaća 100 miliona, a preduzeće preostali iznos.

„Pozitivni efekti koje bi preduzeće ostvarilo od navedenog otkupa su, pre svega, pravo svojine na pomenutim autobusima, otpis kamata u iznosu od 4,45 miliona dinara, kao i značajan uticaj na novčane tokove u smislu smanjenja mesečnih obaveza po tom osnovu sa šest miliona dinara na 2,8.

Oslobođeni novac bi se usmerio na plaćanje obaveza za gorivo, čime je uslovljeno redovno obavljanje javnog prevoza putnika”, navodi se u odluci koju će odbornici Skupštine grada danas razmatrati.

Podsetimo, nakon raspisanog tendera za nabavku pet solo niskopodnih autobusa na dizel-pogon, u aprilu ove godine potpisan je ugovor sa zemunskom fabrikom „Ikarbus” i austrijskom kompanijom „Abeks”. Time je vozni park gradskog prevoznika trebalo da bude bogatiji za 12 autobusa, s obzirom na to da je krajem marta isporučeno i sedam „Ikarbusovih” solo vozila, koja će odustajanjem od kupovine novih, sada biti otplaćena u celosti.

Zanimljivo je i to što će se danas, između ostalog, razmatrati i predlog odluke da se planirani iznos za prevoz radnika na posao i s posla poveća 12 miliona dinara jer je, kako se navodi u skupštinskom materijalu, sve više zahteva radnika za plaćanjem prevoza na relacijama na kojima preduzeće nema linije. „Izmene Programa poslovanja su utvrđene zbog potrebe za dodatnim angažovanjem 85 radnika na određeno vreme zbog povećanog obima posla, koje će se realizovati po dobijanju saglasnosti od Komisije za davanje saglasnosti na novo zapošljavanje i dodatno radno angažovanje kod korisnika javnih sredstava.

Dobijanjem saglasnosti, stvoriće se uslovi da Preduzeće zaključuje ugovore za prevoz putnika u vanlinijskom saobraćaju, koje do sada zbog nedostatka vozača nije moglo da realizuje, kao i da obezbedi nesmetano odvijanje utvrđenog reda vožnje za novu liniju Veternik – Sajlovo i Novi Sad – Vrdnik”, navedeno je u Predlogu izmene Odluke o Programu investicionih aktivnosti za 2018. godinu.

izvor: dnevnik.rs, agencije, foto: ilustracija

POPULARNO