Do kraja nedelje jeftiniji benzin - očekuje se dalji pad cene


Posle dužeg vremena evrodizel će na pumpama početi da se toči
po nižim cenama, tvrde u Udruženju naftnih kompanija Srbije.

Odluka SAD, da se povuče iz nuklearnog sporazuma i da od 4. novembra uvede sankcije Iranu, nije uzdrmala naftnu berzu, niti je barel crnog zlata, od pre dva dana skuplji. Naprotiv, umesto najavljivanog skoka na 100 dolara za barel, cena "crnog zlata" poslednjih dana pada.

"Za pet dana barel nafte je sa 77 pao na 72 dolara, s tendencijom daljeg pada. Sve je to počelo da se odražava na maloprodajnu cenu goriva, pa je benzin nastavio i ove nedelje da pojeftinjuje. Prošle je pojeftinio oko pola dinara, a do kraja nedelje očekuje se da cena bude još niža", navodi Tomislav Mićović, generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije.

Prva dva dana od kada su Iranu uvedene sankcije, nije zabeležen nikakav poremećaj ni na domaćem, ni na svetskom tržištu nafte. To, kako kaže Mićović, najbolje pokazuje cena koja je odraz ponude i tražnje.

"Skok cene crnog zlata zabeležen je pre šest meseci kada je SAD prvi put najavio uvođenje sankcija, tako da je situacija sada mirna. Zemlje OPEKA su u međuvremenu obezbedile nedostajuće količine sirovine, tako da se ne očekuju nikakva iznenađenja, posle uvođenja sankcija SAD", kaže sagovornik "Politike" i dodaje da barel nafte neće otići do kraja godine iznad 75 dolara, niti će pasti ispod 70.

Upitan da li će se ovaj pad cene nafte odraziti i na domaće pumpe, jer su derivati poslednjih meseci stalno poskupljivali, Mićović podseća da je već došlo do pojeftinjenja benzina oko 60 para, a da se očekuje dalji pad cene.

"Novina je i da će posle dužeg vremena početi i dizel da pojeftinjuje, što će se, već do kraja ove nedelje, videti na pumpama. Ne treba očekivati značajno pojeftinjenje, ali će do pada cene doći. Očekuje se da se trend pada cena derivata nastavi i ubuduće, što će vozači videti", kaže on.

izvor: Politika, agencije, foto: Feelart/freedigitalphotos.net

POPULARNO