Digitalizacija ključni prioritet - šansa za pobedu u Četvrtoj industrijskoj revoluciji


Digitalizacija je ključni prioritet Vlade Srbije, poručila je
premijerka Ana Brnabić u Berlinu i istakla da upravo digitalizacija manjim zemljama, poput Srbije, koje nisu bile među pobednicima treće industrijske revolucije, pruža šansu da se bore da budu među pobednicima četvrte revolucije.

U tom smislu, Brnabić je istakla značaj reforme obrazovanja koja će decu pripremiti za poslove u budućnosti.

Da je obrazovanje najvažnije kada se govori o digitalizaciji, saglasni su i premijeri Islanda Katrin Jakobsdoutir i Estonije Jiri Ritas, koji su takođe govorili na panelu o digitalizaciji na privrednom forumu u organizaciji “Zidojče cajtunga”.

Moderator panela, glavni urednik “Zidojče cajtunga” Volfgang Krah, najavio je Anu Brnabić kao prvu ženu premijera u Srbiji, da nije član stranke, a čija je vlada fokusirana na digitalizaciju i obrazovanje i vođenja ciljem članstva zemlje u EU.

“Digitalizacija je ključni prioritet vlade koju vodim. Živimo u vreme četvrte industrijske revolucije i zemlje poput Srbije imaju šansu da se pridružimo vama, koji ste pobednici treće revolucije, uhvatimo priključak, doprinesemo boljem životu građana”, rekla je Brnabić.

Ukazala je da digitalizacija može da bude prednost za manje zemlje, koje time podižu efikasnost javne uprave, razvijaju obrazovanje kako bi brže dovelo do što boljih rezultata i napretka.

Brnabić je podvukla da su za nju važna tri E: e-uprava, e-obrazovanje i ekonomija.

Navela je Estoniju kao jednog od lidera u e-upravi, ističući da je neophodno da javna uprava bude transparentna, jeftinija i fokusirana na građane.

Posebno je naglasila značaj reforme orbazovanja, kako bi smo decu spremili za posao sutrašnjice, navodeći da je izazov i to što ne znamo kako će budućnost izgledati, što je razlog više da decu učimo kako da misle, a ne šta da misle.

U tom smislu, dodala je da je u Srbiji informatika postala obavezan predmet, da se uvode e-udžebini i projekat e-učionice.

Brnabić je rekla da je važno i da se ekonomija razvija ka ekonomiji zasnovanoj na znanju i inovacijama, i da će Srbija u narednom periodu investirati gotovo 100 miliona evra u infastrukturu vezanu za inovacije, istraživanja i razvoj, kao i razvoj start ap preduzeća i naučnu infrastrukturu.

izvor: dnevnik.rs, agencije, foto: nenetus/freedigitalphotos.net

POPULARNO