Almaški kraj kao kulturno-istorijska celina


Uskoro bi Almaški kraj kao jedan od najstarijih i istorijski
najvažnijih za Novi Sad, mogao da postane zaštićena kulturno-istorijska celina, što bi u prvom redu podrazumevalo obnovu autentičnih stambenih i sakralnih objekata i spomenika.

Predlog da se Almaški kraj zaštiti kao kulturno istorijska celina poslat je Republičkom zavodu za zaštitu spomenika kulture, koji bi trebao da na osnovu kontrola i analiza autentičnosti, odobri projekat.

Nakon odobravanja projekta Almaškog kraja kao kulturno-istorijske celine, akcioni plan bi se sprovodio po modelu obnove fasada u podgrađu, čime bi se u mnogome rešio problem rušenja starih porodičnih objekata i podizanja višespratnica.

U katalozima turističkih organizacija, Almaški kraj svrstan je kao jedna od najvećih kulturno-istorijskih atrakcija Novog Sada. Ako tome dodamo da taj kraj 301 godinu svedoči o prisustvu srpskog naroda u Novom Sadu, kao jednog od najvažnijih materijalnih dokaza za utemeljenje Novog Sada, kao multikulturalnog centra, njegova kulturna i istorijska vrednost su izuzetne. Projekat Almaškog kraja kao kulturno-istorijske celine mogao bi da zaživi za oko dve godine.

izvor: rtv.rs, agencije, foto: NSinfo

POPULARNO