95 godina postojanja Aero-kluba Novi Sad


Svečani prijem povodom obeležavanja 95 godina postojanja
Aero-kluba ''Novi Sad'' održan je u Gradskoj kući u Novom Sadu.

Tom prilikom zaslužnima za unapređivanje rada Aero-kluba uručena su priznanja i to, najstarijem članu Aero-kluba ''Novi Sad'' Savi Ostojinu, komandantu Prve brigade kopnene vojske brigadnom generalu Želјku Petroviću, komandantu Ratnog vazduhoplovstva i PVO majoru Dušku Žarkoviću, predsedniku Vazduhoplovnog saveza Srbije Labudu Bulatoviću, kao i gradonačelniku Novog Sada Milošu Vučeviću.

- Želim vam, ne samo da vratite staru slavu Aero-kluba ''Novi Sad'', već da odete korak dalјe i pokažete da postoji dobra perspektiva. Imaćete podršku od svih, kao i do sada, zaslužili ste je predanim radom na rešavanju problema sa kojima ste se susretali. Neka na našem nebu bude što više naših aviona, jedrilica, padobranaca, od vojnih, koji nam čuvaju državu i nebo, preko komercijalnih, pa do sportskih, i svih zalјublјenika u ovaj plemeniti sport. Želim da čuvate tradiciju, ali i da unapređujete organizaciju i članstvo, i da nas, kada budete slavili vek postojanja Kluba, izvestite o novim uspesima, o novim sadržajima na aerodromu ''Čenej'', novim letelicima, sekcijama ali i titulama sa domaćih i međunarodnih takmičenja – naglasio je obrativši se prisutnima gradonačelnik Miloš Vučević.

Prema rečima predsednika Aero-kluba ''Novi Sad'' Dragolјuba Samardžića, 11. novembra 1923. godine, najviđeniji Novosađani na čelu sa Eugenom Dunđerskim su u Svečanoj sali Gradske kuće osnovali jedan od prvih aero-klubova tadašnje Kralјevine Srba, Hrvata i Slovenaca. Odmah nakon toga, Novi Sad postaje centar regionalnih aero dešavanja, dobija prvi vojni aerodrom Sajlovo, Otadžbinsku vrhovnu komandu, Pilotsku akademiju, kao i Fabriku aviona Ikarus.

Danas Aero-klub ''Novi Sad'' deluje na aerodromu ''Čenej'', u njemu su iškolovane mnoge generacije vrsnih padobranaca, jedriličara i pilota, koji su ostvarili zapažene uspehe na vazduhoplovnim takmičenjima. U organizaciji Kluba održavaju se velika nadmetanja u padobranstvu, jedriličarstvu i motornom letenju, a priređuju se i atraktivni aero-mitinzi.

foto: AKNS

U Novom Sadu najstariji aerodrom u regionu: "Imali smo tri mala aerodroma ubrzo nakon toga..."

POPULARNO