68 milijardi dinara - za povećanje plata i penzija


U Predlogu budžeta za 2019. predviđeno je dodatnih 33
milijardi dinara za planirano povećanje plata u javnom sektoru i 35 milijardi dinara više za povećanje penzija, izjavio je danas ministar finansija Srbije Siniša Mali.

Penzije će u 2019, kaže Mali, u odnosu na 2014. biti veće između osam i 13 odsto, a plate zaposlenih u javnom sektoru od sedam do 12 odsto.

"Deo ušteda i ono što smo zaradili usmeravamo ka podizanju životnog standarda", rekao je Mali na TV Pink i poručio da će penzije biti sve veće i veće u skladu sa ekonomskim rastom.

On je dodao da s velikim optimizmom očekuje 2019. godinu kada je reč o rastu BDP-a i daljeg napredovanja Srbije na Duing biznis listi.

"Sve što radimo, radimo da nam ekonomija jača, da imamo što više investitora i što više da privreda radi. To su veći prihodi u budžet, samim tim imate i za plate i za penzije. To je taj točak koji smo zavrteli uspešno i upravo je budžet za 2019. rezultat rada u proteklih pet godina", kaže Mali.

Pored podizanja životnog standarda građana, drugi aspekt predloženog budžeta za 2019. godinu, o kome će parlament raspravljati početkom sledeće nedelje, jesu investicije koje će, ističe, biti nikad veće, te da je za tu namenu u 2019. planirano 220 milijardi dinara samo za javne investicije koje utiču na rast BDP-a.

izvor: Tanjug, agencije, foto: ilustracija