"Za Vojvodinu i više novca od garantovanog Ustavom"


Vlada Srbije i Vojvodine održale su treću po redu sednicu
na kojoj su precizirana dalja zajednička ulaganja u pokrajini.

Nakon sednice u zgradi Banovine, premijerka Srbije Ana Brnabić je ocenila da je dobro što je održana zajednička sednica sa Vladom Vojvodine, u trenutku kada se priprema budžet za 2019. godinu i kako bi se odredili prioriteti za narednu godinu.

Ona je navela da je u poslednje dve godine u obnovu javnih objekata u Vojvodini uloženo 1,8 milijardi dinara i da je time ispunjeno obećanje dato Vojvođanima pre dve godine. Brnabić je najavila da su u pripremi projekti vredni još 1,2 milijarde dinara, i to bez opštih bolnica, jer će se u bolnice ulagati kroz program "Milijardu evra za zdravstvo".

Istakla je, takođe, da je važno da je sednica održana sada kada vlada završava budžet, koji će uputiti Skupštini Srbije, jer je potrebno da se vidi šta je urađeno do sada, a šta bi trebalo i moralo da naredne godine bude finansirano iz budžeta.

Ona je navela i da novi zakon o finansiranju Vojvodine treba da bude usvojen, ali da je u ovom trenutku važnije to što se ispunjava ustavna obaveza i već izdvaja sedam odsto republičkog budžeta za pokrajinu. "Zakon treba da donesemo, ali u ovom trenutku je važnije da li mi ispunjavamo ustavnu obavezu. To ispunjavamo i izdvajamo i više. Mislim da ćemo naredne godine sa ukupnim investicijama u pokrajini prevazići tih sedam odsto", dodala je premijerka.

Brnabić je precizirala da je jedno izdvajanje sredstava direktno iz republičkog budžeta za Vojvodinu, a drugo izdvajanje novca za projekte koji se realizuju u pokrajini. U prilog tome, ona je navela izgradnju Biosens instituta, koju finansira država.

izvor: agencije, foto: NSinfo